Video: Biografija Vice Vukova

VELIKAN hrvatske glazbe i politike, Vice Vukov, preminuo je jutros, u 73. godini života. Posljednje tri godine je proveo prikovan za bolničku postelju. Nakon tragičnog pada niz saborske stepenice, 17. studenog 2005., završio je u komi. Njegovu video-biografiju pogledajte u HRT-ovom dokumentarcu "Fragmenti za biografiju". Osim što se iznose ulomci iz njegove autobiografije "Pogled iza ogledala", o Vukovu progovaraju njegov prijatelj i suradnik, Ivo Brešan, te njegova supruga, Dijana Bulat Vukov.

"Mirno teku rijeke" pjesma je koja je 1959. godine, na Opatijskom festivalu proslavila Vicu Vukova. Bio je to početak njegove dugogodišnje glazbene karijere. "Postao sam pjevač i stoga jer mi se činilo da mi taj, Bogom dan talent, može biti spasonosan azil u kojem mogu nešto napraviti, mogu nešto zaraditi i preživjeti, a da ne moram biti prilagođen sistemu, da bih s vremenom shvatio kako je i taj posao bio neprihvatljiv kompromis, jer je u njemu bilo ostalo malo od istinske ljepote i uzvišenosti glazbe", rekao je svojevremeno Vukov.

Vukov se u svojoj autobiografiji prisjetio i kako je svojevremeno, na Krapinskom festivalu, od izvođača netko zatražio da trobojnu hrvatsku pasicu na narodnim nošnjama, okrenu naopako, kako bi pred očima Josipa Broza Tita, koji se ondje našao, zabljesnulo plavo-bijelo-crveno. On je pasicu odbio nositi, u znak protesta. "Kada dopustite da vas svaka budala ucjenjuje, onda se duh nužno modificira", smatrao je Vukov.

Vice Vukov se našao u jeku medijske hajke. I dok su hrvatski mediji puno toga prešućivali, beogradski mediji su o Vukovu objavili, kako je sam rekao, "opširan i objektivan" članak "Političko pjevanje". "Oni nisu trebali ništa osobito lagati o meni. Srbima je bila dovoljna istina, jer sve što sam pjevao i govorio, bilo je toliko hrvatsko, da je samim tim za njih bilo inkriminirajuće i nedopustivo", naveo je Vukov.

Njegova supruga Dijana Bulat Vukov se prisjetila uhićenja sudionika Hrvatskog proljeća te bijega u Pariz. "Bio sam uvjeren da sam dobio povijesnu ulogu, da sam akter u drami cijelog jednog naroda", misli su koje su prolazile glavom Vice Vukova, nakon što je stigao u francusku metropolu.

Nakon povratka u Hrvatsku, Vukov se nije smio pojavljivati u javnosti - njegovo ime i nastupi su bili zabranjeni. U veljači 1990. godine, Vukov je, u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, doživio "bliski susret s HDZ-om". "Bilo mi je jasno da sam već tada bio domoljubno demodiran. Pjesme kao što su `Tvoja zemlja` ili `Zvona moga grada` ili `Hrvatski kraj`, bile su minimalističke, u svojoj ljepoti previše ljudske, da bi odgovarale novopridošlim domoljubima. Nije bilo teško uočiti da je došlo vrijeme `Čavoglava`", smatrao je Vukov.

I.M.
Screenshot: HRT

Pročitajte više