KORONAVIRUS

VIDEO Kvaliteta zraka u Italiji znatno bolja. Stručnjaci tvrde da je uzrok situacija s koronavirusom

Screenshot: YouTube

KVALITETA zraka u Italiji znatno se popravila usred širenja koronavirusa. 

Naime, prema snimkama koje je objavila Europska svemirska agencija (ESA), može se zaključiti kako je do smanjenja razine dušikovog dioksida došlo upravo zbog kolektivne karantene u Italiji. 

"Unatoč tomu što na snimku mogu utjecati oblaci i vremenske promjene, sigurni smo kako je trenutna situacija u Italiji utjecala na manjak prometne i industrijske aktivnosti", javlja ESA. 

Ista stvar se početkom mjeseca dogodila i u Kini. 

>> FOTO Pad zagađenja zraka u Kini vidi se iz svemira, koronavirus je uzrok tome

Znanstvenici su već ranije utvrdili da je koronavirus za najmanje četvrtinu smanjio kineske emisije stakleničkih plinova u samo dva tjedna sredinom veljače.

Podsjetimo, do 23. veljače kineske su vlasti obustavile promet prema i iz Wuhana te zatvorile mnoge pogone kako bi smanjile širenje zaraze. To je dovelo do značajnog smanjenja izgaranja fosilnih goriva koji ponajviše uzrokuju klimatsku krizu, a Kina je najveći proizvođač stakleničkih plinova na svijetu.

Narušen zračni promet

Italija je najsnažnije zahvaćena zarazom u Europi, s više od 15.100 potvrđenih slučajeva i više od 1200 mrtvih, dok je vlada sprovela najstrože kontrole pod kojima je ova zapadna zemlja bila od Drugog svjetskog rata.

Znanstvenici koji se bave utjecajem industrijskih i prometnih emisija na klimatske promjene i ljudsko zdravlje pokušavaju shvatiti moguće implikacije pandemije dok ekonomija usporava, zračni promet je narušen te je uvedena karantena.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više