VIDEO Nevrijeme u Dalmaciji, najgore stiže večeras, na snazi narančasti alarm

NAKON što je sinoć područje okolice Rogoznice i Marine zahvatio neverin s obilnijim pljuskom, u prijepodnevnim satima obilna kiša pala je na širem šibenskom području. Do 13 sati najviše kiše je palo upravo u Šibeniku, čak 35 litara po kvadratnom metru. 

Novi val oborina zahvatio je gotovo cijeli sjeverni i dio srednjeg Jadrana te središnju Hrvatsku. Jako jugo zahvatilo je područje Kaštela, a kako to izgleda objavljeno je na Facebook profilu HR Vrijeme.

Prognostički modeli do večeri upućuju na veliku mogućnost grmljavinskog nevremena lokalno na Jadranu, ali i unutrašnjosti. Prolazak hladne fronte preko Dalmacije također će lokalno donijeti izraženo grmljavinsko nevrijeme.

Narančasti alarm

Za područje cijele Hrvatske izdan je narančasti alarm, drugi najviše stupanj upozorenja za opasne meteorološke pojave.

Primjerice, za splitsku regiju upozorava se na tri stvari - olujne udare vjetra, obilnu kišu i grmljavinsko nevrijeme. Na moru se večeras očekuju udari tramontane od 100 km/h.

Oborine će varirati od lokacije do lokacije, no mjestimice može pasti preko 40 litara kiše po kvadratnom metru.

Video: Dalmacija danas

Nevrijeme se sprema i kod Virovitice. 

Video: Virovitičko-podravska županija

Prema večeri očekuje se daljnji pad temperature zraka.

Danas treba očekivati povremenu kišu gotovo posvuda. Ponegdje će ona biti obilnija, može pasti i 50-ak litara kiše po kvadratnom metru u tijeku ovih 24 sata, pa čak i više u nekim krajevima. Pri tome će biti povećana vjerojatnost za lokalna nevremena i to ponajprije na Jadranu, srednjem i južnom - dakle na području Dalmacije, najavio je Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a u podnevnom Dnevniku HRT-a.

Moguće nevere, tuča, pijavice...

Navečer će zapuhati umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Temperatura će biti u padu, no ne tako izraženo kao u središnjoj Hrvatskoj, gdje će vrijednosti biti i 10-ak stupnjeva niže od današnjih.

Temperatura zraka u osjetnom padu i u gorju, a manje toplo bit će i na moru. Uz jake pljuskove, lokalno i nevrijeme, bit će obilne kiše. Mjestimice može pasti i više od 50 litara po kvadratnome metru pa su moguće i bujične poplave.

Neprilika uzrokovanih obilnom kišom i jačim nevremenom bit će ponegdje na zapadu zemlje. Vjetar će u gorju oslabjeti, tek će prema večeri zapuhati sjeveroistočnjak.

Na sjevernom će Jadranu, osobito na otvorenome moru, puhati sjeverozapadnjak, a uz zapadnu obalu Istre jugozapadnjak, pa i jugo. Vjetar ponegdje može biti olujan.


U Dalmaciji će također uz povremenu kišu te mjestimične nevere pasti lokalno obilna kiša, a upozoriti treba i na mogućnost tuče i pijavica te naglo okretanje juga na jak i vrlo jak sjeverozapadni vjetar. Očekuje se i veći broj munja.

Na krajnjem će jugu prijepodne kiše biti rijetko, a zatim će prema večeri biti sve češća te će postojati mogućnost za mjestimične nevere.


Slabo i umjereno jugo i južni vjetar prema večeri će okrenuti na vrlo jak sjeverozapadnjak, s kojim će se i valovitost mora naglo povećati. 

Od utorka smirivanje

Utorak će donijeti postupno smirivanje vremena te će mjestimične kiše biti uglavnom prijepodne.

S umjerenim i jakim sjevernim i sjeverozapadnim vjetrom duž cijele će obale osvježiti.

Sredina tjedna bit će pretežno ili djelomice sunčana, a temperatura zraka u skladu s dobom godine.

I na kopnu utorak u znaku prestanka kiše i djelomičnog razvedravanja.

U srijedu i četvrtak barem djelomice sunčano, no uz promjenljivu naoblaku moguć je poneki pljusak, prije svega u gorju.

Temperatura primjerena početku rujna pa treba računati na svježe noći, stoji u prognozi HRT-a.

Pročitajte više