VIDEO Policija prekinula propalestinski prosvjed na sveučilištu u Amsterdamu

Foto: Profimedia

Policija je okončala propalestinski prosvjed na sveučilištu u Amsterdamu nakon što su prosvjednici koji osuđuju izraelski rat u Gazi zauzeli sveučilišne zgrade u više nizozemskih gradova, izvijestila je novinska agencija ANP.

Ranije danas nizozemska prosvjedna skupina rekla je da je zauzela sveučilišne zgrade u nizozemskim gradovima Amsterdamu, Groningenu i Eindhovenu.

Sveučilište podnijelo policijsku prijavu protiv prosvjednika

U objavi na društvenoj mreži X-u, amsterdamska policija rekla je da je sveučilište podnijelo policijsku prijavu protiv prosvjednika zbog vandalizma.

Policija pazi da nitko ne može ući u zgrade sveučilišta i tražit će od prosvjednika da dobrovoljno napuste prostorije, dodaje se u objavi.

Glasnogovornik Sveučilišta u Amsterdamu (UvA) potvrdio je okupaciju i rekao da je savjetovao ljudima koji nisu povezani s prosvjedom da napuste zgradu.

Nizozemski studenti prosvjeduju tjedan dana

Tehnološko sveučilište u Eindhovenu potvrdilo je da su "deseci studenata mirno prosvjedovali vani pored 10 do 15 šatora".  Snimke lokalnih medija pokazuju nekoliko šatora ispred jedne od sveučilišnih zgrada.

Studenti u Nizozemskoj prosvjeduju protiv izraelskog rata u Gazi od prošlog ponedjeljka, a nizozemska interventna policija prethodno se sukobila s prosvjednicima na sveučilištu u Amsterdamu.

Studenti u Sjedinjenim Državama i Europi održavaju uglavnom mirne prosvjede pozivajući na trenutni trajni prekid vatre i na prekidanje financijskih veza škola s tvrtkama za koje kažu da profitiraju od ugnjetavanja Palestinaca. 

Javnost kritizira izraelsku ofenzivu

Izraelska vojska je u zračnim i kopnenim napadima ubila najmanje 35.000 Palestinaca, prema podacima palestinskog ministarstva zdravstva. Unatoč međunarodnoj osudi ofenzive, Izrael ne odustaje od napada u Pojasu Gaze.

U Rafahu se sklonilo 1.4 milijuna Palestinaca, od kojih su mnogi raseljeni iz drugih dijelova Gaze odakle su pobjegli od borbi i izraelskog bombardiranja, usred teške nestašice hrane i vode.

Međunarodna javnost, uključujući i saveznike Izraela, žestoko kritizira izraelsku ofenzivu na grad, ali izraelsko vodstvo je smatra nužnom da postigne ratni cilj kompletne eliminacije Hamasa. 

Scholz: Ofenziva na Rafah bila bi neodgovorna

Čelnik UN-a Antonio Guterres rekao je u petak da je Gaza suočena s rizikom "epske humanitarne katastrofe" ako Izrael pokrene sveobuhvatnu kopnenu operaciju u Rafahu. Čelnik EU-a Charles Michel napisao je na društvenim mrežama da je civilima iz Rafaha naređeno da odu u "nesigurne zone", osudivši to kao "neprihvatljivo". 

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u subotu da bi kopneni napad na grad Rafah na jugu Gaze bio neodgovoran i da bi doveo do ogromnog gubitka civilnih života.

"Smatramo da bi ofenziva na Rafah bila neodgovorna. Upozoravamo protiv toga", rekao je Scholz. "Ne vjerujemo da postoji bilo kakav pristup koji naposljetku ne bi doveo do nevjerojatnog gubitka života nevinih civila", rekao je Scholz, dodavši da je to prenio izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu.

Hamas: Zatvaranje prijelaza Rafah pogoršava humanitarnu katastrofu u Gazi

Liječnici bez granica (MSF) rekli su da izraelske operacije u gradu "onemogućuju pružanje medicinske pomoći koja spašava živote".

Hamas kaže da izraelska "kontinuirana kontrola" i zatvaranje prijelaza Rafah pogoršavaju "humanitarnu katastrofu" u Gazi.

Pročitajte više