VIDEO Prva sjednica vlade HDZ-a i Domovinskog: "Velika čast je raditi za Hrvatsku"

Foto: Patrik Macek/Pixsell

Krenula je prva sjednice nove vlade, one koju čine HDZ i Domovinski pokret.

LIVE STREAM

Premijer Andrej Plenković istaknuo je na početku prve sjednice Vlade u svom trećem mandatu, da je njegovoj Vladi velika čast još jednom raditi za Hrvatsku i za iduće četiri godine najavio podizanje prosječne razvijenosti, mirovina i socijalnih davanja.

Program Vlade je sadržajan, realan, ambiciozan i  kvalitetan u pogledu zajedničkih ciljeva za Hrvatsku, hrvatski narod, gospodarstvo i sve naše sugrađane, rekao je premijer u uvodnom obraćanju.

Uspješna, vitalna, pravedna, održiva i suverena Hrvatska - pet je prioriteta u četverogodišnjem programu nove Vlade u kojoj su tri ministarstva - poljoprivreda, demografija i gospodarstvo - pripala HDZ-ovu koalicijskom partneru DP-u.

"Želimo kroz četiri godine prosječnu razvijenost Hrvatske podići na 80 do 82 posto prosječne razvijenosti EU-a i stvoriti preduvjete za daljnji rast kreditnog rejtinga", naglasio je Plenković.

Vladin program je sinteza političkih programa stranaka koje su dio većine, a među ciljevima su podizanje plaća i broja zaposlenih te veće mirovine, naknade za novorođenčad, roditeljske i socijalne naknade.

Osvrnuvši se na protekle parlamentarne izbore, Plenković je ocijenio da su zbog protuustavnog ponašanja predsjednika Republike Zorana Milanovića i nekih oporebenih stranaka bili na rubu regularnosti.

"Većina hrvatskih građana podržala je smjer zemlje upravo onakav kakav smo mi željeli, politiku koju smo vodili i dali su nam povjerenje da nastavimo raditi i provoditi naš program", rekao je Plenković.

Nova Vlada ima 18 umjesto 16 ministarstava

Poručio je da od svih članova Vlade, kao i dosad, očekuje maksimalan angažman i trud u ostvarivanju programa, gospodarskog rasta i očuvanja socijalne kohezije.

Na sjednici su prvi put sudjelovali ministri iz redova DP-a - Josip Dabro, Ivan Šipić i Ante Šušnjar te HDZ-ov Tonči Glavina. Ministarstva su preuzeli jutros te su svi poručili da su spremni za nove izazove.

"Povjerenje itekako obavezuje", rekao je Plenković zahvalivši većini u Saboru koja im je dala povjerenje i dodao: "Velika nam je čast još jednom raditi za Hrvatsku."

Nova Vlada ima 18 umjesto dosadašnjih 16 ministarstava, a ustrojena su dva nova ministarstva – demografije i useljeništva, te zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Neka ministarstva su promijenila naziv, riječ je o Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih te Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Pročitajte više