VIDEO Veliki neredi u SAD-u zbog smrti crnca, policija bježala iz zapaljene postaje

Screenshot: Twitter

DILJEM SAD-a i dalje traju veliki prosvjedi zbog smrti Georgea Floyda.

Riječ je o crncu koji je bio priveden pod sumnjom da je kupnju platio nevažećim čekom u dućanu u Minneapolisu. U privođenju su sudjelovala četiri policajca, a jedan je Floydu nogom stajao na vratu. Čovjek se gušio i pokušao upozoriti policiju da nema zraka. Umro je na putu do bolnice. Bio je nenaoružan.

Prosvjeduje se u pet gradova. U Minneapolisu su prosvjednici zapalili zgradu policije. Na Twitteru je objavljena snimka bijega kolone policijskih vozila iz postaje.

Aktivirana je Nacionalna garda

Minesotski guverner Tim Walz aktivirao je Nacionalnu gardu kako bi pomogao policiji uspostaviti red nakon dva dana prosvjeda. 

Osim toga stotine prosvjednika okružile su policijsku postaju i supermarket Target, poprišta sukoba u srijedu navečer između prosvjednika koji su bacali kamenje i interventne policije koja je ispaljivala suzavac i gumene metke.

Na parkiralištu Targeta zapaljen je automobil, a pljačkaši su povremeno upadali u praznu trgovinu da uzmu ako je što preostalo.

Oba skupa počela su uz slabo policijsko osiguranje te bez Nacionalne garde.

Šef policije ispričao se obitelji

Policijski zapovjednik Medaria Arradondo rekao je da je njegov odjel doprinio "deficitu nade" diljem Minnesote čak i prije smrti 46-godišnjeg Floyda.

"Potpuno mi je žao zbog boli, slomljenosti i traume koju je smrt gospodina Floyda ostavila na njegovu obitelj, njegove najmilije i našu zajednicu", rekao je.

Četiri policajca iz Minneapolisa otpuštena su zbog Floydove smrti nakon što je objavljena snimka incidenta. Snimka pokazuje Floyda kako u lisicama leži na podu licem prema dolje, stenjući, moleći za pomoć i ponavljajući: "Molim vas, ne mogu disati", prije nego što se onesvijestio. Ubrzo nakon toga umro je u bolnici.

Trump prijeti

Predsjednik Donald Trump oglasio se na Twitteru.

"Bude li poteškoća, mi preuzimamo kontrolu. Kad počinje pljačka, počinje pucnjava. Hvala!", napisao je Trump.

O cijelom slučaju oglasio se i Dalaj lama.

"Ovih dana vidimo mnogo diskriminacija na temelju boje kože ili religije. Postoje neki koji su čak i ponosni što mogu ubiti nekog", rekao je Dalaj lama.

Brat preminulog: Umoran sam od toga da gledam kako crni čovjek umire

U srijedu navečer prosvjednici su se sukobili s policijom koja je drugu noć zaredom upotrebljavala suzavac. Neredi, popraćeni pljačkanjem i vandalizmom, počeli su nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Jacob Frey apelirao na tužitelje da podnesu tužbu protiv bijelog policajca koji je srušio Floyda na pločnik.

Šef policije rekao je da je većina prosvjednika bila nenasilna, no da je bila skupina prosvjednika koja je bila fokusirana na izazivanje nereda.

Ministarstvo pravosuđa reklo je da je istraga policijske umiješanosti u Floydovu smrt "najviši prioritet".

Brat žrtve, Philonise Floyd, rekao je CNN-u da je umoran od toga da "gleda kako crni čovjek umire". Rekao je da razumije bijes ljudi, no apelirao je na prosvjednike da ostanu mirni.

"Policiji poručujem da želim da sve odrade ispravno, da krenu raditi svoj posao kako treba, jer to dosad nisam vidio", rekao je brat preminulog Floyda.

"Ne mogu disati"

Ta afera podsjeća na slučaj Erica Garnera, također Afroamerikanca, kojeg su ugušili policajci bijelci u New Yorku 2014. Taj slučaj je pridonio pojavi pokreta Black Lives Matter.

Garnerove riječi dok je umirao, "Ne mogu disati", postali su slogan pokreta Black Lives Matter koji skreće pozornost na val ubojstava Afroamerikanaca od strane policajaca koji koriste neopravdanu smrtonosnu silu.

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet rekla je da američke vlasti moraju poduzeti mjere kako bi spriječile policajce od ubijanja nenaoružanih Afroamerikanaca.

"Uloga koju kod takvih smrti ima duboko ukorijenjena i raširena rasna diskriminacija mora biti pomno razmotrena i riješena", izjavila je.

Peticija na stranici Change.org koja poziva vlasti da uhite i osude četvoricu policajaca dobila je više od 1,1 milijun potpisa do jučer ujutro.

Pročitajte više