VIDEO Zašto je bivši predsjednik Kine nasilno odveden?

Screenshot: BBC

NAKON pojave videosnimke na kojoj se vidi kako iz Velike dvorane naroda u Pekingu izvode bivšeg kineskog čelnika Hua Jintaoa (79), mnogi su se zapitali što se točno dogodilo tijekom kongresa Komunističke partije.

Kineske vlasti nisu komentirale događaj, mada se na snimci jasno vidi kako Jintao nerado napušta prostoriju. Postavlja se pitanje što je rekao svom nasljedniku Xi Jinpingu, nakon čega je sadašnji kineski predsjednik kimnuo glavom, i što je poručio svom štićeniku Liju Keqiangu, kad ga je potapšao po ramenu prije nego što je napustio dvoranu.

BBC navodi da postoje dva najvjerojatnija objašnjenja za ovaj čudan događaj koji se nije skrivao pred očima javnosti: sadašnji čelnik je demonstrirao svoju političku moć i istaknuo kraj ere drugačijeg upravljanja Kinom ili Jintao ima ozbiljnih zdravstvenih problema.

Zašto se to dogodilo tako iznenada i pred kamerama?

Naime, incident se dogodio na kraju jednotjednog kongresa Komunističke partije koji se održava svakih pet godina i tijekom kojeg je izabran Centralni komitet. Na prvi dan kongresa Jintao je došao uz pomoć službenika te je toga dana izgledao prilično krhko.

No, ako je odveden zbog lošeg zdravlja, zašto se to dogodilo tako iznenada i pred kamerama?

Na snimci se vidi kako se Jinping okreće prema bivšem predsjedniku stranke i kako dužnosnici Li Zhanshu i Wang Huning djeluju zabrinuto. Zhanshu je čak u jednom trenutku krenuo u pomoć Jintaou, ali ga je Huning povukao nazad, kao da mu poručuje da se ne miješa u ovu situaciju.

Nakon što je Jintao ustao, greškom je posegnuo za bilješkama Xija te je izgledao zbunjeno. Kineski čelnik mu je maknuo ruku i uzeo natrag bilješke.

S obzirom na to da su ovakvi sastanci Komunističke detaljno planirani događaji, neki nagađaju da se nije radilo o slučajnom razvoju događaja. Naime, Jintao je prisustvovao i prijašnjoj sjednici Kongresa koja se odvijala iza zatvorenih vrata. Tek kada je stigao na sjednicu koja se snima i kad su postavljene kamere, prišli su mu dužnosnici i rekli da treba napustiti prostoriju.

Dva različita politička modela

Jintao je predstavljao sasvim drugačiji model za Kinu od onoga iza kojeg stoji sadašnji predsjednik. Više je bio naklonjen kolektivnom vodstvu te je balansirao različite frakcije Stalnog odbora Politbiroa.

Vodio je Kinu od 2003. do 2013., a smatra se kako se radi o razdoblju u kojem se Kina otvorila prema ostatku svijeta i prakticirala jaču toleranciju prema novim idejama. Strane kompanije su stizale u zemlju, kao i turisti, bilo je više slobode na internetu i u medijima te je rastao globalni ugled Kine.

Jinping je odveo zemlju u sasvim drugom smjeru. Sadašnja vlada je potaknula eksploziju nacionalističkih osjećaja i prestala mariti kako drugi doživljavaju Kinu. Umjesto toga, poručila je drugim svjetskim čelnicima da je ponovno stiglo vrijeme Kine i da se mogu petljati s njom na vlastitu odgovornost.

Sadašnji čelnik je odmah nakon dolaska na vlast uništio sve protivnike kroz borbu protiv korupcije. Sada je iskoristio ovogodišnji Kongres da raščisti i posljednje ideje o drugačijem ekonomskom, društvenom i političkom putu.

Kineski premijer Li Keqiang, koji se smatra ekonomskim liberalom, i trojica drugih članova Stalnog odbora Politbiroa, najvišeg tijela vladajuće Komunističke partije za kreiranje politike, isključeni su iz novoizabranog Centralnog komiteta.

Isključeni su također 64-godišnji Yi Gang, guverner kineske centralne banke, i 66-godišnji Guo Shuqing, predsjedavatelj agencije za regulaciju bankarskog i osiguravateljskog sektora. Zamjenik premijera Liu He (70), kineski ekonomski stručnjak, također je isključen iz novog Centralnog komiteta.

Pročitajte više