Vijeće EU-a potvrdilo da će se o Hrvatskoj raspravljati u lipnju

MIŠLJENJE Europske komisije o hrvatskoj kandidaturi, u kojem je preporučeno otvaranje pregovora o članstvu, razmatrat će se sljedeći mjesec na sjednici Vijeća ministara i na summitu EU-a, potvrdili su u ponedjeljak u Bruxellesu ministri vanjskih poslova 25 zemalja članica.

"Vijeće je primilo na znanje da je avis Komisije o hrvatskoj aplikaciji za članstvo zamijenio ovogodišnje izvješće o napretku Procesa stabilizacije i pridruživanja (PSP) te da će (avis) biti razmatran u lipnju na sjednici Vijeća ministara i Europskog vijeća", kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova o godišnjem izvješću o Procesu stabilizacije i pridruživanju za jugoistočnu Europu.

Europska komisija je potkraj ožujka objavila ovogodišnje izvješće o napretku u četiri zemlje iz PSP-a, dok za Hrvatsku ove godine nije napravljeno izvješće, jer je Komisija radila na avisu.

Ministarsko vijeće će se sastati 14. lipnja u Luxembourgu, a 17. i 18. lipnja u Bruxellesu sastat će se Europsko vijeće, koje čine predsjednici država ili vlada 25 zemalja članica EU-a. Očekuje se da će Hrvatska tada dobiti status kandidata, a možda i datum za početak pregovora o punopravnom članstvu.

Europska komisija je 20. travnja u Strasbourgu objavila iznimno povoljno mišljenje o hrvatskoj aplikaciji za članstvo, ocjenjujući da Hrvatska ima funkcionirajuću demokraciju i tržišno gospodarstvo te preporučila da se sa Zagrebom otvore pregovori o članstvu.

Hrvatska vlada očekuje da bi pregovori o članstvu mogli započeti potkraj ove ili početkom sljedeće godine.

Vijeće je pozdravilo prijedloge Europske komisije o uspostavi europskog partnerstva s pet zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja (Hrvatska, BiH, Srbija i Crna Gora, Makedonija i Albanija). Očekuje se da će Vijeće u sljedećih nekoliko tjedana prihvatiti prijedloge Europske komisije.

Pročitajte više