Vijeće sigurnosti prijeti sankcijama Sudanu

VIJEĆE sigurnosti UN-a u utorak je zaprijetilo poduzimanjem mjera protiv Sudana, optužujući ga za "ozbiljno ugrožavanje sigurnosti i humanitarne situacije u Darfuru te uzastopna kršenja prekida vatre".

"Vijeće sigurnosti aktivno nadzire stanje i izražava spremnost da razmotriti cijeli spektar mogućnosti kojima bi strane u sukobu izložilo pritisku i zajamčilo puno poštvanje reolucija UN", stoji u priopćenju Vijeća, objavljenom nakon rasprave o Sudanu, održane iza zatvorenih vrata.

Vijeće sigurnosti osudilo je kršenja prekida vatre i napad na helikopter Afričke unije, koji je koristila misija AU za nadziranje sukoba u Darfuru.

Priopćenje se odnos na obje strane u sukobu, no UN krivi sudansku vladu za neuspjeh u razoužanju arapskih milicija koje su se u Darfuru borile protiv afričkih pobunjenika.

Predstavnici sudanske vlade i afričkih pobunjenika upravo sudjeluju u mirovnim pregovorima u Abuji, pod pokroviteljstvom Nigerije, ali oni dosad nisu dali nikakva rezultata.

Vijeće je već nametnulo embargo na oružje afričkim pobunjenicima džandžavidima, ali se on nije odnosio na sudansku vladu, zato što je trebala provesti niz obveza u cilju okončanja sukoba u Darfuru, no to nije učinila.

Pročitajte više