Vijeće sigurnosti UN još nema dogovora o sudbini Kosova

VIJEĆE SIGURNOSTI UN nakon sinoćnje rasprave nije donijelo konkretnu odluku o sudbini Kosova, s obzirom da, po svemu sudeći, među njegovim članicama još nije postignut konsenzus o prijedlogu UN-ovog izaslanika Mattija Ahtisaarija da se toj južnoj srpskoj pokrajini prizna nezavisnost.

Ahtisaarijev prijedlog podržavaju glavni tajnik UN Ban Ki-Moon, kao i vlade SAD i EU, a već ranije su ga u potpunosti prihvatili predstavnici kosovskih Albanaca. Protiv plana se već odranije izjasnila srpska vlada koja inzistira na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Srbija uživa podršku Rusije, čiji su predstavnici izjavili da će prihvatiti samo ono rješenje o kojemu postoji suglasnost između vlade u Beogradu i kosovskih Albanaca. Iako još nije potpuno jasno da li će Rusija na Ahtisaarijev prijedlog staviti veto, postoje naznake da će, u najmanju ruku, biti još diplomatskih konzultacija kako bi se postigao kakav-takav kompromis, odnosno konsenzus u Vijeću sigurnosti.

Da stvari u Vijeću sigurnosti neće ići glatko svjedoči i činjenica da su Srbija i Rusija jučer postigle protokolarnu pobjedu. Naime, dok je Srbiju na zatvorenoj sjednici Vijeća predstavljao premijer Vojislav Koštunica kao predstavnik članice UN, predstavnici Srbije i Rusije su inzistirali da se premijer Kosova Fatmir Sejdiu može obratiti jedino neformalno u podrumu zgrade UN. Takvo je rješenje postignuto nakon višesatne rasprave.

Američki i britanski diplomati su nakon konzultacija izjavili da su optimistični i da će Vijeće po njihovom mišljenju na kraju ipak prihvatiti Ahtisaarijev prijedlog. Međutim, tekst same rezolucije bi se tek trebao usuglasiti tijekom travnja na sastanku Kontakt grupe za Kosovo koju čine SAD, Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Rusija.

Vitalij Čurkin, ruski veleposlanik u UN, je izjavio da su prilikom rasprave članovi Vijeća izražavali zabrinutost zbog eventualnih dugoročnih posljedica odluke da se jedna članica UN protiv svoje volje liši teritorija.

Rusija je, nastojeći isposlovati određeni kompromis, predložila da UN prije donošenja bilo kakve odluke pošalje posebne misije u Beograd i Prištinu kako bi se temeljito razmotrilo provođenje Rezolucije Vijeća UN 1244 iz 1999. godine kojom je uspostavljen međunarodni protektorat na Kosovu.

Srpski premijer Vojislav Koštunica je izjavio da je zadovoljan rezultatima sinoćnje rasprave u UN, ustvrdivši kako Ahtisaarijev plan "nije prihvaćen".

Većina promatrača smatra kako, usprkos najavama, konačna odluka o Kosovu neće biti donesena u New Yorku, nego da se tek treba postići na predstojećem samitu država-članica G8.

D.A.

Foto: AFP

 

Pročitajte više