Vijeće srpske manjine: Vladin program stambenog zbrinjavanja u neskladu s međunarodnim dokumentima

VIJEĆE srpske nacionalne manjine Grada Rijeke pozdravlja inicijativu Vlade RH da započne s programom konačnog rješenja stambenog zbrinjavanja povratnika, bivših nositelja stanarskog prava, ali ističe da ono nije u skladu s potpisanim međunarodnim dokumentima.

Vijeće u današnjem priopćenju navodi da je, iako je povratnička problematika Hrvatskoj jedna od najvažnijih kopenhaških uvjeta za ulazak u EU, pitanje stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava bezrazložno još uvijek na početku. Uz to, navodi se u priopćenju, postojeće rješenje nije u skladu s trilateralnom Sarajevskom deklaracijom iz siječnja 2005. koju su potpisale Hrvatska, BiH i tadašnja SiCG, niti u skladu s Ugovorom o pitanjima sukcesije. Ti dokumenti su pravno obvezujući međunarodni akti za sve države sljednice bivše Jugoslavije.

Vijeće navodi da bi države potpisnice trebale što prije početi s praktičnom primjenom odredbi Aneksa G Ugovora o pitanjima sukcesije, a koji se odnosi na privatnu imovinu i stečena prava. Te države bi trebale donijeti i provedbeni akt ili prilagoditi svoje zakonodavstvo.

Pročitajte više