Vijeće za civilni nadzor tajnih službi danas neće raspravljati o navodnom prisluškivanju novinara

VIJEĆE za civilni nadzor sigurnosnih službi na zatvorenoj sjednici, koja je danas počela u Hrvatskom saboru, neće razmatrati slučaj novinara, koje je, u prošloj godini navodno, pratila POA, zbog sumnje da su povezani s britanskim tajnim službama.

Vijeće će danas razmatrati nekoliko građanskih pritužbi na rad tajnih službi, a navodno praćenje novinara nije na dnevnom redu sjednice, doznaje se u Vijeću.

Unatoč ranijem očitovanju POA-e da nije pratila novinare, dio članova saborskoga Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost taj slučaj ne smatra završenim.

Oporbeni članovi Odbora, kako se doznaje, od Vlade zahtjevaju da Odboru dostavi izvješće POA-e o slučaju generala Ante Gotovine, u kojem se, navodno, spominju imena praćenih novinara.

To je izvješće, po tvrdnjama HSP-ovca Pere Kovačevića, POA izradila na zahtjev haaškog Tužiteljstva.

POA je, u izvješću Vijeću za civilni nadzor sigurnosnih službi opovrgnula da su novinari praćeni, no Kovačević se poziva na izjavu predsjednika RH Stjepana Mesića koju je prenio jedan hrvatski tjednik, da mu je prezentirano izvješće POA-e, a u kojem se spominju novinari.

Kovačević je, na prošlotjednoj sjednici Odbora predložio da Odbor od Vlade zatraži to izvješće. Ustvrdio je da su drugi članovi Odbora podržali njegov prijedlog, ali da predsjednik Odbora Ivan Jarnjak (HDZ) taj prijedlog nije želio dati na glasovanje.

Jarnjak je, pak, Hini telefonski pojasnio da je Odbor zaključkom obvezao Vijeće da nastavi pratiti zakonitost rada tajnih službi. "Ako Vijeće uoči nezakonitosti, naravno da će o tome izvjestiti Odbor", kazao je Jarnjak.

Na pitanje hoće li Odbor od POA-e zatražiti da se izjasni o navodima predsjednika Mesića Jarnjak je odgovorio niječno, pojašnjavajući da to, po proceduri, nije zadaća Odbora.

Pročitajte više