Vijetnam: Deveta žrtva ptičje gripe, na Tajlandu umrla treća žrtva

OD VIRUSA ptičje gripe u Vijetnamu je ponedjeljak umrla deveta žrtva, a na Tajlandu treća, izvijestili su liječnici.

"18-godišnjak iz pokrajine Lam Dong (centar) primljen je u bolnicu u četvrtak i nakon testiranja ustanovljeno je da je pozitivan na virus H5N1. Prema informacijama koje smo dobili bio je u izravnom kontaktu s peradi", rekao je zamjenik direktora bolnice u gradu Ho Chi Minh, Tran Tinh Hien.

Prema službenim podacima vijetnamskih dužnosnika virusom H5N1 zaraženo je jedanaest osoba, od kojih je do sada devet umrlo.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je izvijestila kako postoji opasnost da se virus ptičje gripe kombinira s ovogodišnjim virusom gripe kod ljudi, što bi moglo rezultirati novim smrtonosnim virusom. "Prema našim informacijama u Vijetnamu je već zabilježeno nekoliko slučajeva gripe koja je najavljivana za ovu zimu, no teško je reći u kojoj se mjeri ona proširila", rekao je glasnogovornik WHO u Hanoju Bob Dietz. Upozorio je da bi kombiniranje u organizmu jednog virusa s drugim moglo rezultirati pandemijom od koje bi u svijetu mogli umrijeti milijuni ljudi.

Tajlandske su vlasti u ponedjeljak izvijestile o trećem smrtnom slučaju čiji je uzrok ptičja gripa, u središnjoj pokrajini gdje su 25 i 27. siječnja od istog virusa umrla dva šestogodišnjaka. U kritičnom je stanju ondje hospitaliziran jedan sedmogodišnjak, za kojega liječnici tvrde da je sigurni nosilac virusa.

Pročitajte više