Viktor i Andrij bore se na prvoj liniji: Rusi koriste podlu taktiku. Gubimo Vovčansk

Ilustracija: Profimedia

BBC je otputovao prema selu Lipci, koje je sada pod opsadom. Ruske snage prodrle su u ovo pogranično područje sjeverno od Harkiva, drugog najvećeg ukrajinskog grada.

Pratili su ih pripadnici ukrajinske nacionalne garde, najnovija pojačanja koja pokušavaju zaustaviti rusko napredovanje. Prešli su iz žestoke bitke na istoku u drugu sjeverniju, i to bez odmora.

"Situacija je dinamična i napeta i teško je predvidjeti kako će se razvijati", priča za BBC vojnik Andrij. Na upit može li njegov dolazak i dolazak njegovih ljudi na ovaj front napraviti razliku, kaže: "Relativno, ali uvijek je teško uključiti se u tuđe obrambene linije jer nema odgovarajuće interakcije s drugim jedinicama."

"Rusi koriste podlu taktiku"

"Rusi žele povući naše snage s obrambenih linija u regijama Donjecka i Luhanska. Bilo je samo pitanje vremena. Rusi uvijek koriste podlu taktiku", kaže.

Drugi vojnik Viktor izgubio je prste u eksploziji minobacača. Leži na krevetu, pri svijesti, umotan u deku. Napustio je prvu liniju borbe. "Ne mogu živjeti bez svojih momaka, oni su moji prijatelji, moja druga obitelj", kaže. Dodaje da im se želi vratiti čim primi potrebnu medicinsku skrb.

Viktor kaže da su se borili s neprestanim valovima napada. "Ima ih puno", kaže. "Rusi imaju sve, što god žele", kaže Viktor, "a mi se nemamo s čim boriti. Ali činimo što možemo".

Obrambene linije se rastežu

Kašnjenja američke vojne potpore otežala su njihov posao. Streljivo je moralo biti racionalizirano tijekom posljednjih nekoliko mjeseci. U prosjeku je Rusija mogla ispaliti 10 puta više topničkih granata.

Na topničkom položaju, skrivenom u drvoredu izvan Vovčanska, pripadnici ukrajinske 57. brigade ispaljuju 50 do 100 granata dnevno za obranu grada. I ova jedinica borila se istočnije prije nego što je stigao poziv za obranu Harkiva.

Obrambene linije Ukrajine rastežu se i prorjeđuju.

Još jedna brigada u blizini stigla je iz Robotina na jugu, gdje ruske snage također napreduju. Mihajlo, ukrajinski zapovjednik topništva, kaže: "Gubimo Vovčansk, a gubimo i sela oko Vovčanska."

Mnogi smatraju da se to moglo izbjeći da je obrana bila bolje pripremljena.

Pročitajte više