Vinkovci: otvorena likovna izložba darovanih djela Slavka Kopača

U vinkovačkoj Galeriji likovnih umjetnosti "Slavka Kopača" večeras je otvorena izložba djela koja je akademski slikar Slavko Kopač darovao rodnim Vinkovcima.

U galeriji koja, u skladu s darovnicom, od siječnja ove godine nosi ime Slavka Kopača izloženo je 20 umjetnikovih djela darovanih prošle godine.

Osim djela iz te darovnice izloženo je i 11 Kopačevih djela iz fundusa Galerije te dva djela koje je također prošle godine Kopačeva udovica Paulette darovala Galeriji Klovićevih dvora u Zagrebu.

Otvorivši izložbu, vinkovački gradonačelnik dr. Mladen Karlić izrazio je nadu kako će se nakon Kopačevih likovnih djela u Vinkovce idućih godina vratiti i zemni ostatci tog velikana slikarske umjetnosti, koji se nakon umjetnikove smrti 1995. nalaze pokopani u Parizu.

Ravnatelj Gradskog muzeja Stjepan Jozić podsjetio je kako je Slavko Kopač u tri navrata, 1971., 1986. i 2003., darovao svoja umjetnička djela Vinkovcima u kojima je rođen 1913. Time je dokazao da unatoč 50-godišnjem boravku i umjetničkom stvaranju u Parizu nije zaboravio rodni grad, dodao je Jozić.

Kopačevo umjetničko stvaralaštvo predstavio je kustos Galerije likovnih umjetnosti "Slavka Kopača" u Vinkovcima Ivica Belamarić.

(Hina) xžd yjn

Pročitajte više