Virus AIDS-a ne prestaje se širiti

JEDNA bolest ne zamjenjuje drugu pa tako atipična upala pluća (SARS), otkrivena prije točno dva mjeseca, neće zauzeti mjesto AIDS-a koji je otkriven prije dvadeset godina i još se širi, upozoravaju francuski znanstvenici.

"AIDS se i dalje širi, a mi nismo sigurni hoće li jednoga dana biti posve iskorijenjen pa čak niti hoćemo li uskoro imati cjepivo", tvrdi dr. Philippe Kourilsky, direktor pariškoga instituta Pasteur.

Francuski istraživači iz ekipe pr. Luca Montagniera prvi su 20. svibnja 1983. u časopisu Science objavili da su izolirali HIV, virus nedostatka imuniteta u ljudi.

Premda se poslije činilo da istraživanja tapkaju na mjestu, ona su se nastavila u istom ritmu: dijagnostički pregledi bili su sve uspješniji, otkriven je i drugi virus, a 1996. pronađena je trojna terapija. Ta kombinacija lijekova bila je vrlo uspješna i sjevernim je zemljama omogućila da donekle zaborave AIDS.

Međutim, unatoč početnoj previsokoj cijeni i zahvaljujući stalnom pritisku skupina za zaštitu bolesnika kao što je Act Up, na farmaceutske laboratorije, ti se takozvani luksuzni lijekovi počinju, ponekad i po nabavnoj cijeni, prodavati i u južnim zemljama gdje bolest najviše hara.

U Pasteurovu institutu u Parizu najmanje petnaest istraživačkih ekipa i dalje istražuje virus s raznih aspekata: "odgovor imuniteta na virus", "liječenje i moguća cjepiva", ali i "podrijetlo i promjene virusa" i "prijenos s majke na dijete".

U jednom drugom laboratoriju analiziraju se sojevi virusa iz cijelog svijeta kako bi se otkrilo zašto i kako se HIV mijenja. Jedna od najvećih teškoća u pronalaženju cjepiva zapravo je neobična promjenljivost sastavnica različitih sojeva virusa.

Proučavaju se i mehanizmi ulaska i razmnožavanja virusa u ljudskim stanicama, njegovo vezivanje na genetsko nasljeđe stanice i način kako virus stanicu koju zarazi koristi za vlastito "obnavljanje".

Istraživači iz Pasteurova instituta pozorno prate i slučajeve "sero-neujednačenih" parova, od kojih se jedan član zarazi virusom AIDS-a, a drugi je pošteđen unatoč višegodišnjim spolnim odnosima bez ikakve zaštite, ili pak slučajeve osoba koje su često u dodiru s virusom, poput nekih prostitutki u Keniji koje su, unatoč mnogobrojnim seksualnim vezama, otporne na virus.

Prema mišljenju znanstvenika, sva su ta istraživanja presudna za pronalaženje cjepiva i novih lijekova.

(Hina) vrad dgk

Pročitajte više