KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Virusni imunolog o stanju u Hrvatskoj: Ono najgore je još uvijek pred nama

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

"50 MRTVIH dnevno je rezultat onih koji su se inficirali prije 3 ili 4 tjedna, a tada je bilo 1000, 2000 potvrđenih novih slučajeva. To znači da će se sve te brojke dizati i da je ono najgore još uvijek pred nama. Dnevni broj novozaraženih je sigurno još veći", rekao je u Dnevniku HRT-a dr. sc. Luka Čičin-Šain, virusni imunolog Centra za infektološka istraživanja Helmholtz.

O mjerama

Komentirao je mjere u Hrvatskoj. Kaže da bi trebale biti još strože ako želimo da se brojke zaraženih spuste.

"Strože mjere koje su sad stupile na snagu su na razini lockdown lighta koji je sad u Njemačkoj. U idealnom slučaju bi mogle dovesti do toga da brojke stagniraju, ali ne vidim kako bi brojke na osnovu ovih mjera počele padati.

Na vladi je da odluči hoće li ostati na ovim mjerama ili će krenuti s još nekim strožim mjerama da bi se broj stvarno početi spuštati", komentirao je Čičin-Šain.

"Ja vjerujem da ćemo početi s cijepljenjem sredinom prosinca, početkom siječnja", kazao je te dodao: "Kad svi rezultati budu provjereni i kad budemo sigurni da nuspojave neće kritične za određene skupine bolesnika".

O ruskom cjepivu Sputnik kazao je kako postoji određena skepsa jer su početni rezultati bili čudni i nekonzistentni. Naglasio je da su u prve dvije faze ispitivanja cjepiva bili cijepljeni uglavnom mladi muškarci - "što nije vrsta ljudi koju želite cijepiti". "Cjepiva trebaju starijim osobama, osobama s dijabetesom ili drugim zdravstvenim problemima. A rezultate treće faze nismo ni vidjeli", kazao je te dodao kako će se sva cjepiva testirati na isti način i svima će biti dana šansa. 

"U Njemačkoj je bolje nego u Hrvatskoj"

"U Njemačkoj je stanje nešto bolje nego u Hrvatskoj - oko 20 tisuća je novozaraženih dnevno. To je visoki broj, ali je stabilan već nekoliko tjedana. To je otprilike kao da je u Hrvatskoj oko tisuću novozaraženih dnevno. Ovu situaciju njemački zdravstveni sustav može podnijeti", kazao je Luka Čičin-Šain.

Dodao je kako se još na proljeće vidjelo da strože mjere daju rezultate. To se sada događa i u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji. Oni kontroliraju epidemiju, ali na uštrb gospodarstva, kazao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više