Riža je sve skuplja, zbog toga ove godine neće biti problema s opskrbom

Foto: EPA

PROIZVODNJA riže u Aziji trebala bi u ovoj godini porasti zahvaljujući višim cijenama koje poljoprivrednike potiču da prošire zasijane površine i da koriste više gnojiva, smanjujući zabrinutost za opskrbu, istaknuli su Ujedinjeni narodi. Proizvodnja nedavno požnjevenog izvansezonskog uroda riže u Indiji i Tajlandu, dva najveća svjetska izvoznika, premašila je prošlogodišnju razinu, a poljoprivrednici se pripremaju za glavnu sjetvu.

Zasijana površina bit će veća zahvaljujući rastu cijena

Veliki proizvođači na sjevernoj hemisferi, uključujući Indiju, Pakistan i Tajland, počinju sa sjetvom u svibnju i lipnju, rekla je Shirley Mustafa iz UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO). Zasijana površina bit će ove godine veća nego u 2022. "zahvaljujući rastu cijena riže, a povećanje proizvodnje mogla bi podržati cjenovno dostupnija gnojiva", dodala je Mustafa.

Cijene su porasle zbog ograničenja indijskog izvoza u 2022. i smanjene svjetske proizvodnje nakon toplinskog vala u Kini i poplava u Pakistanu, ali u proteklim tjednima krenule su silaznom putanjom. podigli su cijene riže, produbljujući zabrinutost zbog poskupljenja hrane.

Promjena smjera u proteklim tjednima

U proteklim tjednima promijenile su smjer, pa je 5-postotna lomljena indijska i tajlandska riža danas znatno jeftinija nego na početku godine, kada joj je cijena dosegnula najvišu razinu u dvije godine.

Proizvodnja zimske riže u Indiji skočila je na 22.8 milijuna tona, s 18.5 milijuna tona prije godinu dana, zahvaljujući iznadprosječnoj količini oborina u rujnu i listopadu koja je poljoprivrednicima omogućila veću proizvodnju, pa je nadoknađen pad u ljetnoj sjetvi.

Na Tajlandu se očekuje da će proizvodnja ovogodišnjeg vansezonskog uroda porasti na 5.1 milijun tona i biti veća za 24 posto nego prije godinu dana, prema FAO-u.

"Prošle su godine padaline bile vrlo dobre i rezervoari su imali dovoljno vode za navodnjavanje", rekao je jedan trgovac iz Bangkoka u međunarodnoj trgovačkoj kompaniji koji nije želio biti imenovan jer nije imao ovlasti za razgovore s medijima.

Procjenjuje se da će u sezoni 2023./2024. u svijetu biti zasijana površina od 165.70 milijuna hektara, u usporedbi sa 163.74 milijuna hektara u prethodnoj sezoni, pokazuju podaci Međunarodnog vijeća za žitarice (IGC). 

Važnost veće količine gnojiva

Proizvodnja bi trebala porasti za 2.4 posto, na 521.49 milijuna tona. "Cijene su više i očekujemo da će to potaknuti sjetvu u 2023./2024., osobito u velikim izvoznicima", rekao je Peter Clubb iz IGC-a.

Proizvođači riže, ohrabreni višim cijenama žitarica i nižim troškovima gnojiva, očekuju da će za povećanje prinosa koristiti više gnojiva, čije su cijene od siječnja do ožujka pale zahvaljujući obnovljenim isporukama iz Bjelorusije, trećeg najvećeg izvoznika kalijevog klorida.

Dodano su olakšanje donijeli i niži troškovi ključnog inputa, uključujući dušik. No vrijeme je i dalje ključno za azijsku proizvodnju riže, a neki prognostičari procjenjuju da će El Nino velikim dijelovima Azije donijeti suhe vremenske uvjete.

"Što se tiče vremenskih uvjeta, da, još je rano (za prognoze) i pomalo brine utjecaj El Nina na padaline u Aziji", rekao je Clubb. "Naravno, uvjete će na koncu odrediti duljina i intenzitet tih vremenskih sustava", dodao je.

Pročitajte više