Vlada na bolnicama uštedila milijardu kuna pa smanjiili iznos participacije za 5 kuna



PARTICIPACIJA u primarnoj zdravstvenoj zaštiti smanjena je s 15 kuna na 10 kuna, odlučeno je danas na sjednici hrvatske Vlade na kojoj su prihvaćene izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

"Riječ je o 150 milijuna kuna uštede za građane", naglasila je premijerka Jadranka Kosor dodajući da su smanjenje participacije za 33 posto omogućili rezultati zdravstvene reforme.

"Dug Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje smanjen je za dvije milijarde kuna u posljednje dvije godine, a za prošlu godinu očekujemo pozitivnu nulu. Dug bolnica uspjeli smo smanjiti za milijardu kuna", pohvalio se ministar zdravstva Darko Milinović brojkama iz svog ministarstva dodajući da je samo racionalizacijom državnih bolnica u Zagrebu ušteđeno 50 milijuna kuna. Uštede za ovu godinu procjenjuju se oko 32 milijuna kuna.

"Šteta da SDP-ova gradska skupština nije htjela sudjelovati u tome", pokušao je poentirati Milinović dok se Kosor nadovezala da su svi odlučni štednju, i reforme ali često to počinje i završava na riječima.

"Govorili su da se radi o uštedi od 'pišljivih' 20 milijuna kuna, ali svaku uštedu i racionalizaciju treba poduprijeti, a 20 milijuna kuna treba zaraditi", naglasila je Kosor.

U nastavku sjednice Vlade predložene su izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, a kojima se trajanje obveznog rodiljnog dopusta produljuje sa 70 na 98 dana.

Pročitajte više