Vlada ispravila pogrešku i omogućila trgovinama rad do ponoći

VLADA je telefonskom sjednicom donijela Uredbu kojom se trgovinama omogućava da sve do 11. listopada rade do ponoći, a odluku o tome će donositi nadležne lokalne vlasti. Radno vrijeme trgovina sad ne može početi ranije od 6 sati niti završiti kasnije od 24 sata. Uredba na snagu stupa danom objave u Narodnim novinama.

A do ovih promjena je i došlo nakon problema koji su se pojavili objavom Zakona o trgovini u Narodnim novinama 25. srpnja i početkom njegove primjene osam dana kasnije. No, od ovog roka izuzete su bile odredbe koje se odnose na rad nedjeljom, jer one stupaju na snagu tek 1. siječnja 2009. Među tim odredbama koje se odgađaju do početka iduće godine trebao je biti i članak koji kaže da "prodavaonice mogu od ponedjeljka do subote započeti s radom najranije u 6 sati, a završiti s radom najkasnije do 21 sat". Tako smo zbog nečijeg šlamperaja imali apsurdnu situaciju da preko tjedna trgovine smiju raditi samo do 21 sat, a nedjeljom neograničeno.

Tako je nekoliko tjedana vrijedila odredba po kojem su se trgovine u turističkim središtima usred turističke sezone morale zatvarati u 21 sat, dok su dotad često radile do 24 sata i u večernjim satima ostvarivale veliki promet. Tom odredbom su izgubile dio prometa, a Hrvatska ugled pred turistima.

D.M.
Foto: Index

Pročitajte više