Vlada odobrila nabavku kanadera, air traktora i finskih oklopnjaka

KAKO je prije četiri dana i najavio, premijer Sanader danas je na sjednici Vlade podržao prijedlog nabave dodatnih protupožarnih zrakoplova čime bi hrvatske protupožarne zračne snage dobile pet novih aviona.

Vlada je donijela odluku o nabavci dvaju kanadera i triju air traktora koji će služiti upotpunjavanju zračne potpore protupožarnoj zaštiti. Hrvatska trenutno ima pet specijaliziranih protupožarnih aviona, četiri kanadera i jedan air traktor, a nabavkom novih aviona protupožarna flota aviona porast će na deset letjelica.

Pored njih Hrvatska će i dalje koristiti vojne transportne helikoptere Mi-8 MTV-1 za gašenje požara, a istu će ulogu vjerojatno dobiti i helikopteri Mi-171Sh koji će u Hrvatsku stići u paketu povrata klirinškog duga.

Premijer Sanader zahvalio je vatrogascima zbog činjenice da je 90 posto požara ugašeno u samom začetku, a Ministarstvu unutarnjih poslova je čestitao na uspješnom hvatanju osoba koje su podmetnule požare.

Ministar Kirin kazao je kako je MUP do sada podnio 11 kaznenih prijava za podmetanje požara, te da je na njihovu sprječavanju angažiran znatan broj policajaca i MUP-ovih stručnjaka.

Vozila finske "Patrie" za Hrvatsku kopnenu vojsku

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila prijedlog Povjerenstva za nabavku oklopnog vozila za opremanje kopnene vojske sa ciljem pokretanja postupka ugovaranja nabavke 84 vozila konfiguracije osam puta osam od finske "Patrie".

Sukladno prijedlogu Povjerenstva, Vlada je kao financijski nepovoljnu odbacila ponudu "Patrie" za nabavku 42 vozila konfiguracije šest puta šest. Povjerenstvo je svoje zaključke Vladi uputilo jučer, nakon što je prije nekoliko dana na vojnom poligonu Gašinci provedeno usporedno testiranje oklopnjaka finske "Patrie" i austrijskog "Steyera".

Ministar obrane Rončević kazao je na današnjoj sjednici Vlade kako je austrijska ponuda odbačena  zbog toga jer finska ponuda bila znatno povoljnija, međutim nije želio govoriti o konkretnoj cijenu vozila.

Razlika u cijeni osnovnog modela bila bi 42 milijuna eura, a uz dodatnu opremu, koju su ponudila oba ponuđača, popela bi se na 57,5 milijuna, rekao je ministar obrane.

Dodao je kako su Finci ponudili i druge povoljnije uvjete 150 posto specificiranog offseta (35 posto izravnog), dok je "Steyr" nudio tek 100 posto offseta, od čega 25 posto izravnog, ali bez specifikacija.

Nabavku vozila povjerenstvo bi trebalo zaključiti do kraja studenog 2007.

I.K.

Pročitajte više