Vlada održala sjednicu, usvojen odgovor na izjavu Slovenije o ulasku u Schengen

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKA vlada je na sjednici pozdravila jednoglasnu odluku svih članica Europske unije o prijemu Hrvatske u šengenski prostor 1. siječnja 2023., te istaknula da je ona "predanim" radom ispunila kriterije za članstvo koje će donijeti niz prednosti građanima i gospodarstvu. 

Na zatvorenoj sjednici usvojeno je stajalište pripremljeno za sastanak Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove. To Vijeće odlučuje o punoj primjeni odredaba šengenske pravne stečevine u Hrvatskoj, stoji u tekstu vladina priopćenja. "Pozdravljamo jednoglasnu odluku svih članica, kojom je potvrđeno članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru s 1. siječnja 2023.", stoji u priopćenju objavljenom nakon sjednice. 

Vlada je "predano radila" i "ispunila sve potrebne kriterije" kako bi Hrvatska bila spremna biti dijelom prostora Europske unije bez unutarnjih graničnih kontrola. "To su prepoznale i sve europske institucije koje su Hrvatskoj dale pozitivnu ocjenu", navodi vlada.

"Članstvo će donijeti niz prednosti za hrvatske građane i gospodarstvo, posebice u pogledu slobode kretanja i prelaska granica, bržeg i lakšeg protoka roba i usluga te daljnjeg rasta turističkog prometa", napominje se u priopćenju.

O izjavi Slovenije

Na sjednici je usvojena i izjava Hrvatske kojom je odgovoreno na jednostranu izjavu Slovenije. Slovenija je ranije danas u Bruxellesu podržala ulazak Hrvatske u Schengen i priložila izjavu u kojoj stoji da je arbitražom konačno određena međusobna granica, a na tu je izjavu Hrvatska odmah odgovorila svojom izjavom da se granica tek treba odrediti.

Slovenija u svojoj izjavi piše da su i kopnena i morska granica određene arbitražnom odlukom od 29. srpnja 2017. godine i da je ona "konačna i obvezujuća". Hrvatska u svojoj izjavi piše da je izašla iz arbitražnog postupka 29. srpnja 2015. "zbog bitnih povreda Ugovora o arbitraži" te ističe da je trajno spremna za nastavak bilateralnog dijaloga kako bi se pronašlo zajedničko rješenje.

Izjave obiju susjednih država ušle su u zapisnik sastanka Vijeća EU, na kojem je u četvrtak potvrđen ulazak Hrvatske u Schengen 1. siječnja 2023.

Pročitajte više

 

Pročitajte više