Vlada otpisala dio duga Splitskoj plovidbi, dala jamstva za kredite brodogradilištima

NA DANAŠNJOJ posljednjoj zatvorenoj sjednici, Vlada premijera Ivice Račana odlučila je reprogramirati dug Splitske plovidbe u ukupnom iznosu od 11,5 milijuna kuna na način da se otpišu potraživanja od 5,7 milijuna kuna, a da se za ostatak sklopi nagodba o obročnoj otplati na rok od pet godina uz dvije godine počeka i kamatu Eurolibor plus dva posto, uvećano za pripadajuće troškove.

Vlada je izdala državna jamstva brodogradilištima - Uljanik, Brodotrogir i Brodosplitu za financijsko praćenje novogradnji.

Tako je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) i/ili domaćim i/ili inozemnim bankama, koje nude najpovoljnije uvjete, Vlada dala jamstvo za praćenje financiranja dva nova broda u pulskom Uljaniku po cijeni od 45,3 milijuna dolara po brodu. Jamstvo je HBOR-u, i/ili Privrednoj banci dala i za praćenje financiranja novogradnji 465, 466, 467 i 468 također u Uljaniku i to za oko 37,6 milijuna dolara po brodu.

Za financijsko praćenje novogradnji 313 i 314 za Intrigue Shipping Inc., Monrovia, Liberija, u brodogradilištu Brodotrogir d.d. dano je državno jamstvo HBOR-u i/ili domaćim i inozemnim zajmodavcima u ukupnom iznosu od 57 milijuna dolara.

Jamstvo je Vlada HBOR-u i/ili nekoj drugoj domaćoj ili stranoj banci dala i za praćenje financiranja novogradnji 445 i 446 u Brodosplit-Brodogradilištu u ukupnom iznosu od oko 74 milijuna dolara.

Hrvatskom fondu za privatizaciju odobreno je 50 posto otpisa po cjelokupnom dugu malih dioničara za neotplaćene dionice društva Farmacija d.d., Zagreb, u iznosu od 4,7 milijuna kuna u slučaju jednokratne uplate ostatka duga.

Vlada je donijela Odluku o prodaji dionica Kutjeva kojom je prihvaćena ponuda Božjakovine za kupnju 1.624.631 dionice pojedinačne nominalne vrijednosti 100,00 kuna, ukupne nominalne vrijednosti 162.463.100 kuna, što čini 76,02 posto temeljnog kapitala Društva. Kupac je obvezan uplatiti ponuđenu cijenu u od 10.010.000 kuna s rokom uplate od 30 dana, a kao kupac predmetnih dionica obvezan je izvršiti ulaganja u Društvo u visini od ukupno 250 milijuna kuna u razdoblju od 2004. do 2008.

Ministarstvo financija Vlada je zadužila da potpiše ispravu o državnom jamstvu za društvo Drnišplast u ukupnom iznosu od 972.828,80 EUR, u korist HBOR-a za reprogram preostalog dijela kredita koja su osigurana državnim jamstvom.

Vlada je prihvatila Program financijskog restrukturiranja Regeneracije d.d., Zabok, i putem državnih tijela sudjelovat će u financijskoj konsolidaciji društva. Potraživanja Ministarstva gospodarstva, Ravnateljstva za robne zalihe, u iznosu 10,7 milijuna kuna pretvorit će se u vlasnički ulog, a dospjela potraživanja Ministarstva i Ravnateljstva od 2,8 milijuna kuna namiriti putem prijeboja za robe. Dospjela potraživanja Hrvatskog fonda za privatizaciju od 4,6 milijuna kuna, po osnovi izvršene pozajmice za isplatu plaća, pretvorit će se u vlasnički ulog kao i dospjela potraživanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u iznosu od oko šest milijuna kuna.

Vlada je odobrila i reprogram kredita iz sredstava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za financiranje tekstilne proizvodnje. Reprogram se u ukupnoj visini od 13,4 milijuna kuna odobrava za EMKA d.d., Pregrada, Modno pletivo Andrijana Vinkovci, Zelinka d.d., Sv. Ivan Zelina, Sportex d.o.o., Delnice, Modea d.o.o., Garešnica, Pounje trikotaža d.o.o., Hrvatska Kostajnica, T.K.T. Zlatna igla, Zagreb, Raguž tekstil d.o.o., Metković, i NOVA modna konfekcija d.d., Nova Gradiška.

Prihvaćene su i mjere za financijsku konsolidaciju društva Elcon d.d., Zlatar Bistrica. Ministarstvo financija zaduženo je da svoja potraživanja u iznosu od oko šest milijuna FRF i 918.000,00 EUR pretvori u vlasnički ulog.

Donesena je Odluka o izuzimanju iz prodaje dionica Kraša koje će Hrvatski fond za privatizaciju steći u Društvu temeljem Rješenja sukladno članku 47. Zakona o privatizaciji. Navedenim Rješenjem obvezat će se Glavna skupština Kraša na provođenje postupka dokapitalizacije dionicama Mira a.d., Prijedor, Bosna i Hercegovina, sukladno Ugovoru između HFP-a i Kraša od 23. kolovoza 2002.

Na teret Tekuće zalihe Državnog proračuna osigurana su sredstva za pokriće troškova izbora, i to Ustavnom sudu u iznosu od 125 tisuća kuna, Državnom izbornom povjerenstvu u iznosu od 13,5 milijuna kuna, Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave u iznosu od gotovo četiri milijuna kuna, a MUP-u 179.800 kuna.

Uredu za zatočene i nestale, za troškove provedbe medicinskog dijela poslova ekshumacije i identifikacije žrtava Domovinskog rata odobreno je 600.000 kuna.

Pročitajte više