Vlada SAD-a studentima: Ako želite raditi za nas, ne smijete linkati WikiLeaks na Facebooku!

DJELATNIK američkog State Departmenta upozori je studente sveučilišta Columbia da nije poželjno o WikiLeaksu raspravljati na Facebooku, Twitteru i sličnim oblicima društvene komunikacije. Štoviše, poručio im je kako bi ih to u budućnosti moglo koštati radnog mjesta!

Bivši student sveučilišta u Columbiji, a danas djelatnik State Departmenta, nazvao je odjel za karijerno usmjerenje svog bivšeg sveučilišta kako bi upozorio studente da nije poželjno postavljati poveznice prema WikiLeaksu, niti uopće raspravljati o stranici Juliana Assangea na Twitteru i Facebooku! "Bavljenje WikiLeaksom dovodi u pitanje sposobnost studenta da se odnosi prema povjerljivim informacijama, što je dio gotovo svih pozicija u federalnoj vladi", dio je upozorenja koje su studenti dobili e-mailom.

State Department na ovaj način studentima je praktički zaprijetio: ukoliko ikad želite raditi za nas ili za američku vladu općenito, morate ignorirati WikiLeaks! Ovaj najnoviji potez pokazuje koliku je zapravo razinu paranoje u vladajućoj strukturi SAD-a WikiLeaks izazvao. Za upozorenje se možda ne bi ni saznalo da student pod imenom Issandr El Amrani, koji očito nema namjeru raditi za federalnu vladu, nije isto objavio na svom blogu.

State Department: To nije naš službeni stav

U e-mailu kojeg je ured za savjetovanje o karijeri uputio studentima nažalost ne navodi se ime djelatnika State Departmenta koji se javio Columbiji, već samo da se radi o bivšem studentu tog sveučilišta. Posebno je naglašeno kako su svi potencijalni zaposlenici federalne vlade podvrgnuti opsežnom "background checku", prilikom čega će oni koji pomažu pri širenju WikiLeaksovih otkrića automatski biti prekriženi.

Nakon što je upozorenje procurilo u javnost, glasnogovornik Philip Crowley je za Huffington Post kazao kako se ne radi o službenom stavu State Departmenta, ali priznao je kako su zaposlenici američkog državnog tajništva dobili direktivu da ne pristupaju stranicama WikiLeaksa i da s njih ne skidaju dokumente. "Zabrinuti smo zbog ovoga što radi gospodin Assange, ali koliko mi je poznato nismo davali nikakve savjete nikome tko nije zaposlenik State Departmenta", kaže Crowley.

Pročitajte više