Vlada: U prvih šest mjeseci ukupan broj požara veći za 8,7 posto nego lani

VLADA je na današnjoj sjednici dobila i podatke o požarima u prvih šest mjeseci ove godine kada ih je zabilježeno 5925, od čega gotovo četiri tisuće na otvorenom.

U tim je požarima smrtno stradalo 15 osoba, a 42 su ozlijeđene.

Ukupan broj požara veći je za 8,7 posto nego u istom razdoblju prošle godine, ali je materijalna šteta manja 10,6 posto.

Govoreći o požarima u dvadest dana srpnja ministar unutarnjih poslova Šime Lučin je rekao da je dobar dio požara u srpnju podmetnut, a uhićena su dva počinitelja koja su u pritvoru.

Vlada je izviještena da je od 1. do 20. srpnja na priobalju zabilježeno 359 požara na otvorenom prostoru. Još se ne znaju uzroci 186 požara, no poznato je da je npr. 131 izazvan nepažnjom, namjerno njih sedam.

Lučin i glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin ističu da je očito da su još neki požari izazvani namjerno, jer je dio njih izbio u kratkom vremenu na više mjesta istodobno, te u dijelu dana kada se to najmanje očekuje.

Ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović smatra da namjerno podmetanje požara posebno zabrinjava, te da bi se moglo govoriti o kaznenim djelima s obilježjima protudržavnog, pa i međunarodnog terorizma.

No, s tim se ne slaže ministar Lučin koji kaže da namjerno podmetnuti požari nisu akt protudržavnog, protunacionalnog, međunarodnog terorizma.

U više od 90 posto tih slučajeva radi se o fizički bolesnim osobama, tvrdi Lučin i navodi da jedna od tih osoba kaže da je to učinila jer voli gledati kanadere, a druga jer ima seksualnih problema.

Jurin navodi da je 80 posto požara izazvano nepažnjom i nehajem lokalnog stanovništva.

Očito je da je protupožarna svijest u priobalju vrlo niska i treba raditi na edukaciji stanovništva, poručio je Jurin.

Požare na otvorenom u prvih 20 dana srpnja gasilo je 3664 gasitelja, 1131 vatrogasno vozilo, po tri kanadera i helikoptera.

Za profesionalno obavljanje posla Vlada je pohvalila sve sudionike gašenja, posebice gasitelje na terenu.



Pročitajte više