Vlada zadužila Ministarstvo pravosuđa da pribavi presude o plaćanju najamnina prognanika

HRVATSKA Vlada danas je zadužila Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave da u svezi s provedbom Zakona o statusu prognanika i izbjeglica odmah pribavi pravomoćne presude kojima je prognanicima i izbjeglicama presuđeno plaćanje najamnine po tužbama vlasnika u čijim su kućama i stanovima bili smješteni.

U priopćenju sa zatvorene sjednice Vlade navodi se da će Ministarstvo za javne radove, obnovu i graditeljstvo temeljem uvida u službenu evidenciju utvrditi da su to osobe koje su u statusu prognanika, povratnika ili izbjeglica sukladno Zakonu o statusu prognanika i izbjeglica.

Odnosno to će Ministarstvo utvrditi da su predmetnu nekretninu koristili na temelju akta mjerodavnog tijela i u svrhu smještaja svoje obitelji te da im u razdoblju korištenja nekretnine nije bio osiguran drugi nužni smještaj.

Državno će odvjetništvo temeljem tih predmeta sklopiti nagodbu sa strankama iz pravomoćnih presuda kojom će Republika Hrvatska preuzeti iznos naknade.

Vlada je danas razmatrala i izvršavanje zakonskih prijedloga i drugih mjera kojima se usklađuje zakonodavstvo Republike Hrvatske i Europske unije.

Saboru je uputila prijedlog da ne prihvati Prijedlog odluke o povlačenju RH iz Sporazuma o suradnji na provedbi Projekta naftovoda Družba i Adria, predlagatelja Ante Đapića, Miroslava Rožića, Tončija Tadića i Vlade Jukića, zastupnika Hrvatske stranke prava u Hrvatskome saboru. Povlačenje je predloženo zbog ekološke opasnosti i mogućeg zagađenja Jadranskog mora, problema oko tretmana balastnih voda i onečišćenja zraka te mogućnosti havarije brodova. No, realizacijom ovog projekta Hrvatska postaje značajnim čimbenikom izvoza ruske i tranzitne nafte drugih zemalja na međunarodna tržišta. Projekt će također utjecati na bržu integraciju Hrvatske u Europsku uniju te općenito u svjetsko gospodarstvo. Uz neprijeporan politički interes i značaj, taj projekt Hrvatskoj donosi višestruke ekonomske koristi.

Donesena je Odluka o utvrđivanju posebnog interesa za iznimnu nabavu vozila vatrogasne namjene u Republici Hrvatskoj. Određeni su i posebni uvjeti koji moraju biti sastavni dio Kupoprodajnog ugovora o nabavi vozila vatrogasne namjene između Republike Hrvatske, koju zastupa Ministarstvo unutarnjih poslova, i Konzorcija, koji se sastoji od poduzeća Daimler Chrysler AG Stuttgart, Njemačka, Debis International Trading GmbH Berlin, Njemačka, Rosenbauer International AG Leonding Austrija i IM Metal d.o.o. Ozalj, stoji u priopćenju sa zatvorene sjednice Vlade.

Pročitajte više