Vladajuća koalicija o izbornom zakonu odlučuje u srijedu

VLADAJUĆA koalicija najvjerojatnije će na idućem sastanku u srijedu definitivno odlučiti hoće li izići sa zajedničkim prijedlogom izbornog zakona ili će svaka stranka predložiti svoj zakon.

Na jučerašnjem sastanku čelnika vladajuće koalicije u vezi izbornog zakona nije postignut nikakav dogovor.

Libra i HSS ostaju kod svojih prijedloga mješovitog izbornog sustava. Predlažu da se u velikom broju izbornih jedinica (više od 60) dio zastupnika bira većinskim izbornim modelom u dva kruga, a dio proporcionalnim sustavom u jednoj izbornoj jedinici.

SDP je navodno reaktivirao svoj prijedlog da čitava Hrvatska bude jedna izborna jedinica, a taj prijedlog navodno podržava i HNS. Izbornim zakonom koj predlaže SDP zastupnike bi se biralo proporcionalnim sustavom.

Liberalna stranka predlaže modifikaciju postojećeg izbornog sustava koji bi uključivao ukidanje izbornog praga od pet posto. Prema neslužbenim informacijama, ako stranke vladajuće koalicije ne postignu dogovor svaka će stranaka u proceduru poslati vlastiti prijedlog, a onda će na kraju oodlučiti saborska većina.

Ako se sljedeći redoviti izbori žele održati prema novom zakonu, prema ustavnoj odredbi nužno ga je donijeti godinu dana prije krajnjeg roka za izlazak na birališta.

Za usvajanje izbornog zakona nužna je dvotrećinska parlamentarna većina, pa će biti bitni i glasovi zastupnika malih stranaka i manjina.

U slučaju prijavremenih izbora vjerojatno će se primjeniti postojeći zakon ili donekle izmijenjeni izborni zakonu.

Većina stranaka vladajuće koalcije zalaže se za smanjenje broja izbornih jedinica i uvođenje otvorenih lista, koje bi omogućile biračima da, nakon izbora stranačke liste, svoj glas daju kandidatu kojeg preferiraju bez obzira na njegovu poziciju na toj listi.

Pročitajte više