Vlahušić: Vlada ne može pristati na 45 postotno povećanje plaća liječnika

VLADA ne može pristati na ultimativan zahtjev sindikata o 45 postotnom povećanju liječničkih plaća, dok istovremeno hrvatske bolnice duguju 1,6 milijardi kuna dobavljačima, izjavio je danas ministar zdravstva Andro Vlahušić.

Ako povećamo plaće liječnika, iz kojih sredstava ćemo platiti dugove dobavljačima kako bi hrvatski građani imali lijekove, upitao je Vlahušić predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivicu Babića u emisiji ´Izaberi zdravlje´ Hrvatskog radija.

Prosječna neto plaća isplaćena u prosincu u Kliničkoj bolnici Dubrava iznosila je 8.919 kuna, u Koprivničkoj bolnici 11.180 kuna, u Karlovačkoj 10.700 kuna, u Vinkovačkoj 10.900 kuna, a u Zadarskoj bolnici 9.900 kuna, napomenuo je Vlahušić.

Vlada nudi povećanje liječničkih plaća za 10 posto granskim kolektivnim ugovorom, no HLS inzistira na strukovnom kolektivnom ugovoru, što znači da želi štrajkom rušiti Vladu, ustvrdio je Vlahušić.

Također je optužio HLS za prekoračenje ovlasti jer je pozivao pacijente da ne dolaze u bolnice, te ispolitizirao cijeli slučaj tražeći podršku političkih stranaka.

Liječnici moraju primiti i pregledati sve pacijente koji s uputnicom obiteljskog liječnika dođu u bolnicu, naglasio je Vlahušić ustvrdivši da pacijenti ne mogu sami procjenjivati svoje zdravlje.

´Liječnici nisu vračevi i ne mogu ocijeniti hitnost situacije s vrata po očima ili cipelama ´, rekao je Vlahušić upozorivši da, ako zbog štrajka budu ugroženi životi pacijenata, neće odgovarati Ministarstvo zdravstva, već organizator i liječnici osobno.

Primarna zdravstvena zaštita ne štrajka, kao ni hitni prijem, a poliklinike obrađuju sve hitne slučajeve tako da zdravlje građana neće biti ugroženo, odvratio je Babić optuživši Vlahušića da širi dezinformacije.

HLS nije tražio da pacijenti ne dolaze u bolnice već da se solidariziraju s liječnicima, dodao je Babić.

Najavio je nastavak štrajka jer ih dosad nijedna državna ustanova nije pozvala na pregovore i socijalni dijalog, te krivičnu prijavu protiv Vlahušića zbog protuzakonitog sprečavanja štrajka i prebrojavanja štrajkaša.

Pročitajte više