VLASTI BiH MORAJU PREDLOŽITI NOVE KANDIDATE ZA VOJNE ZAPOVJEDNIKE

Kandidati za zapovjedne dužnosti u oružanim snagama Bosne i Hercegovine koje je predložilo Predsjedništvo te države nisu prošli obavljene provjere i od lokalnih vlasti se sada očekuje da ponude nova imena, izjavio je u četvrtak u Sarajevu glasnogovornik SFORa Dave Sullivan.

"Značajan broj kandidata ne ispunjava postavljene kriterije a neki od njih uopće se nisu trebali naći na ovakvom popisu", kazao je Sullivan.

Po prvi puta nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma BiH treba dobiti stožer oružanih snaga na državnoj razini kao i operativno zapovjedništvo.

Na dvanaest zapovjednih mjesta u tim novoutemeljenim strukturama trebali su biti postavljeni časnici u činu brigadira odnosno pukovnika, jer su članovi Predsjedništva BiH zaključili kako će se na taj način izbjeći rasprave o aktualnim generalima koji su uglavnom imali istaknute uloge u ratu.

Glasnogovornik SFOR-a kazao je kako su se provjere koje su obavljene odnosile uglavnom na moguću povezanost kandidata s ratnim zločinima ili s bilo kakvim drugim kaznenim i protuzakonitim djelovanjima.

Naročita pozornost pri tom je posvećena provjerama jesu li predloženi časnici sudjelovali u kakvim političkim aktivnostima ili su povezani s političkim strankama.

Sullivan je odbio komentirati pojedinačne slučajeve kao i pomenuti imena časnika koji su bili podvrgnuti provjerama.

Zapovjednik SFOR-a američki general Virgil Packett od ministra obrane BiH Nikole Radovanovića zatražio je popis novih kandidata kako bi se moglo nastaviti s postupkom imenovanja zapovjednika oružanih snaga BiH.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više