Vodeće stranke ignorirale antikorupcijski Sporazum, ništa od "Sabora čistih ruku"

"PAROLE, parole, parole...". Pjesma je koja odzvanja u glavi nakon što saznate da je čak osam stranaka imalo razloga ne potpisati antikorupcijski Sporazum udruge Bura o sudjelovanju u kampanji, koji, između ostalog, nalaže da se nijedan kandidat na listi stranke nije ogriješio u privatizaciji ili bio osumnjičen za sukob interesa. To su, ako je suditi po njihovom odbijanju potpisivanja spomenutog Sporazuma, HDZ, SDP, HSU, SDSS, HSLS, HNS, HSP, HSS.

Bura je strankama ponudila i suvremeni obrazac imovinske kartice, koji se također ispostavio problematičnim za navedene stranke koje su se redom izjasnile kako podržavaju "Sabor čistih ruku". Sporazum traži od stranke potpisnika angažman nakon izbora - predlaže kazneni progon dužnosnika u slučajevima nezakonitog bogaćenja, i to izmjenom zakonodavstva u borbi protiv korupcije. Napomenimo i to da Sporazum strankama omogućuje da se ograde od pojedinih članaka, a sami ga možete pročitati ovdje i ocijeniti što se po vašem mišljenju nije svidjelo strankama koje se inače bezuvjetno bore protiv korupcije.

HDZ - suptilno ignoriranje i laž iz usta Ratka Mačeka

Bura napominje kako je neprestano "ganjala" HDZ da stavi svoj potpis na Sporazum, koji je uručila aktualnoj ministrici pravosuđa Ani Lovrin, nakon čega su opsjedali njezin ured pozivima, faksevima i e-mailovima - no, do ministrice nisu mogli doći.

"Začudo", sumnjičavi su u Buri, "u istom razdoblju Ministarstvo pravosuđa se, isti dan po izbijanju priče u medijima, očitovalo o sumnjama o zamjeni stana premijera, iako je za jedno takvo očitovanje prethodno  trebalo detaljno analizirati predmet i sve dokumente različitih institucija, te angažirati pravne službe kako bi se dalo mišljenje", navode u priopćenju. Nakon toga objašnjavaju na koji je način HDZ  dopustio da rok za potpisivanje Sporazuma, 12. studenog, iscuri.

"Upitan za stav HDZ-a nakon što je SDP odbio potpisati Sporazum, glasnogovornik stranke i Vlade, Ratko Maček je izjavio za Index.hr da HDZ nije dobio prijedlog Sporazuma, što je prema našoj evidenciji neistina budući su informaciju imali u tajništvu stranke, u Vladi RH i Ministarstvu pravosuđa", navodi Bura u priopćenju, nakon čega zaključuju "HDZ je na vrlo suptilan način odbio sudjelovanje u kampanji 'Za Sabor čistih ruku!', nadajući se da ignoriranje neće izazvati negativne reakcije javnosti kao što bi to bilo eventualno javno očitovanje o nepotpisivanju Sporazuma".

SDP - odbio eksplicitno zbog nepostojećeg "izlaska iz pravnih okvira"

Iako se pravnik pri SDP-u, Ivo Josipović, složio na sastanku s Burom kako oko potpisivanja Sporazuma ne bi trebalo biti većih problema, ispričao se kao ne-član SDP-a i uputio ih na stranku.

Nakon ponovnog "dosađivanja" stiže im odgovor Igora Dragovana, glavnog tajnika SDP-a, koji im poručuje da im je kampanja "zbilja krasna", ali da SDP, stranka koja, podsjetimo, najavljuje beskompromisan obračun s korupcijom,  "neće potpisati Sporazum niti ispunjavati novi format imovinskih kartica jer prijedlog mreže udruga Bura dijelom izlazi iz pravnih okvira Republike Hrvatske".

Bura se ljuti jer im nije ni na koji način objašnjeno iz kojih točno pravnih okvira izlazi ovaj Sporazum i imovinske kartice, za koje oni smatraju da je njihovo potpisivanje, odnosno ispunjavanje, jednostavan moralni čin "osoba i stranaka koji pretendiraju na najviše i povlaštene položaje u društvu".

HSU se jednostavno nije pojavio na potpisivanju

Čelnici HSU-a srdačno su prihvatili inicijativu i kazali kako neće biti problema ni kod Sporazuma ni kod imovinskih kartica. Ali kada je trebalo staviti potpis nas ono što su antikorupcijski podržavali, jednostavno nisu došli na potpisivanje Sporazuma, nakon što su ih na dogovorenom mjestu sat vremena čekali članovi Bure. Nakon toga su tražili par dana da se očituju. Kada je prošlo tih nekoliko dana, Bura je zaključila da u se očitovali isto kao i HDZ.

HSLS - Sporazum neprihvatljiv, nisu javili koji dio

U odbijenici HSLS-a piše kako "Sporazum u ovakvoj formi nije prihvatljiv i kako ga kao ozbiljna politička stranka ne mogu podržati ni potpisati". Nakon toga napominju da će imovinske kartice u skladu s (manjkavim, op.a.) Zakonom o sprječavanju sukoba interesa objaviti za one kandidate koji se domognu stolice u Saboru.

Bura to tumači pomanjkanjem volje da HSLS "transparentno na uvid da interese i imovinu kandidata i kandidatkinja kako bi ta informacija bila dostupna biračima prilikom odabira zastupnika i zastupnica za Sabor", i podsjećaju da je Zakon u svojoj primjeni na koji se pozivaju "bez obzira na sve postupke pred saborskim Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, još uvijek nikoga nije udaljio od politike, što mu je osnovna svrha".

Tajnica SDSS-a: On kaže da ništa od toga

Tajnica SDSS-a na prepad je odgovorila na telefonski poziv i kratko poručila Buri: "On kaže da ništa od toga". Nakon toga se javio "on", predsjednik stranke Vojislav Stanimirović, pa i glasnogovornik Saša Milošević, koji su im kazali da je došlo do pogreške i da nemaju ništa protiv potpisivanja Sporazuma. Nakon toga uslijedio je poznat scenarij.

"Predstavnici SDSS-a se više nisu javljali, čime su potvrdili posljednju informaciju vezano uz njihovo očitovanje. Dakle 'ništa od toga'", navodi se u priopćenju.

HNS - Čačić im stao na putu zbog sukoba interesa

HNS je rekao da se slaže s ispunjavanjem imovinskih kartica, ali im je zasmetao onaj dio Sporazuma koji nalaže da kandidat ne smije biti sumnjičen za sukob interesa.

"Ovaj bi članak u Sporazumu", smatraju u HNS-u, "mogli koristiti politički protivnici kao oružje protiv nekih njihovih kandidata, bez obzira što po mišljenju HNS-a u tim slučajevima nije bilo sukoba interesa, već se radilo o političkom progonu", navode HNS-ovci očito govoreći o prvom muškarcu te stranke, Radimiru Čačiću, kojeg je Povjerenstvo za sukob interesa proglasilo krivim u slučajevima pogodovanja njegovoj građevinskoj firmi za vrijeme obnašanja dužnosti ministra izgradnje.

Iako su rekli da će razmisliti, pa onda potpisati, jer mogu isključiti članak koji bi Čačića izbacio s njihove liste kandidata, "HNS se izgleda, kao i HDZ i HSU i još neki, odlučio ne očitovati jer su procijenili da će im tako nastati manja šteta".

HSP- ni nakon zatražene odgode nisu se javili

Pero Kovačević iz HSP-a bio je oduševljen prijedlogom Sporazuma i imovinskih kartica. No, onda se prestao javljati. Pred samo istjecanje roka za potpisivanje, HSP je zatražio odgodu od 24 sata. "HSP nije dostavio nikakvo očitovanje što dovoljno govori o njihovoj konačnoj namjeri da ne sudjeluju u kampanji", navodi Bura.

HSS - krivnju prebacili na ostatak koalicije, odnosno na HSLS

HSS se navodno našao u teškoj situaciji zbog svoje želje da pristupi Sporazumu zbog, kako piše glavni tajnik HSS-a Stanko Grčić, mogućeg nesuglasja s koalicijom.

"Unatoč svim našim naporima oko usuglašavanja s koalicijskim partnerima i neovisnim kandidatima na našim zajedničkim kandidacijskim listama, do danas nismo uspjeli postići željeni stupanj suglasnosti temeljem kojega bi pristupili potpisivanju sporazuma", navodi HSS. Napomenimo da je drugi najvažniji partner HSS-a, PGS, potpisao Sporazum.

No, nisu svi na crnoj listi

Bura napominje kako je od 20 kontaktiranih stranaka njih ipak 12 potpisalo sporazum što je 60 posto od ukupnog broja kontaktiranih, a da imovinske kartice pristižu svaki dan i svaki sat. Nakon obrade svih podataka konačne crne i bijele liste za svaku izbornu jedinicu bit će ispisane i putem letaka podijeljene građanima i građankama prije izbora, kažu u Buri.

Već im je poznato da će na bijeloj listi biti potpisnici : Demokratski centar (DC),  Istarski demokratski savez (IDS), Primorsko goranski savez (PGS), Neovisna lista Tončija Tadića, Slavonsko-baranjska hrvatska stranka (S-BHS), Akcija mladih (AM), Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB), Zagorska demokratska stranka (ZDS), Stranka demokratske akcije Hrvatske (SDAH), Demokratska stranka žena (DSŽ), Zeleni Hrvatske (ZH) i Međimurski demokratski savez (MDS).

A.B.

Pročitajte više