Vodice oživljavaju stari duh Dalmacije projektom "Povratak Dalmacije kamenu i drvu"

NOVI projekt "Povratak Dalmacije kamenu i drvu" mlade ekonomistice iz Šibenika, Marije Filipi, javnost je ocijenila kao jedan od najpotrebnijih i najkorisnijih projekata očuvanja ambijentalnih i arhitektonskih vrijednosti Dalmacije.

Autorica projekta samostalno je osmislila mjere, načine i izvore financiranja, sve sa ciljem povratka izvornog "starog", ali ipak novog izgleda dalmatinskih jezgri poput Vodica, Primoštena, Rogoznice, Tisnog ili Prvić Šepurina.

Naime, sama ideja projekta je povratak drvene stolarije na kuće, restauracija starih izvornih dalmatinskih krovnih pokrova, daljnje razvijanje i sadnja dalmatinskog bilja, zamjena betona kamenom. Uz povratak dalmatinske estetike kakve je sve manje, razmišlja se i o povratku tradicionalnih drvenih brodova.

Projekt je pokrenula Regionalna udruga poduzetnika i grad Vodice koje su prve na listi obnove, izrađen projekt vrijedan je 4,8 milijuna kuna i obuhvaća obnovu starih škura u starogradskoj jezgri Vodica. Daljnji planovi odnose se na  obnovu fasada u njihovom originalnom obliku te, na kraju, projekt održavanja i prezentiranja tradicionalne gradnje brodova poput falkuše, guca i gajete.

Foto i tekst: V.M.

Pročitajte više