Vodikovo gorivo moglo bi dovesti do zahlađenja zemlje

MOGLO bi se pokazati da vodikove gorive ćelije, izvor energije budućnosti koji ne zagađuje okoliš, baš i nisu tako dobre za Zemlju, upozoravaju znanstvenici.

Te gorive ćelije mogle bi stvoriti oblačniji i hladniji planet s većim i dugotrajnijim ozonskim rupama u atmosferi nad polovima, rekli su znanstvenici kalifornijskog Instituta tehnologije u Pasadeni.

Vodikove gorive ćelije smatraju se mogućim izvorima energije za sve - od automobila do stanova - koji ne ispuštaju otrovne plinove i koji će zamijeniti motore na fosilna goriva i ukloniti zagađivače koji štete plućima i izazivaju globalno zatopljenje.

Međutim, u proizvodnji i prijenosu vodika potrebnog za gorivo može se očekivati da će oko 10 do 20 posto plina isteći u atmosferu, navodi se u izvješću u časopisu Science.

Učetverostručenje količine vodika u zraku stvorilo bi više vodene pare u stratosferi, nastale spajanjem vodika i kisika, što bi rezultiralo povećanom količinom oblaka, a temperatura u stratosferi mogla bi se spustiti za 0,5 stupnjeva Celzijusa. To bi usporilo dolazak proljeća u područja Sjevernog i Južnog pola i povećalo veličinu i dubinu ozonskih rupa, kao i njihovo trajanje, smatraju znanstvenici.

Pročitajte više