Vođa najvećeg korupcijskog skandala u EU sve priznao. Otkrit će tko ga je podmićivao

Foto: EPA

NAVODNI vođa kriminalne skupine u najvećem korupcijskom skandalu u EU pristao je otkriti koje su zemlje bile umiješane i kako je skupina djelovala. Odvjetnik Piera Antonija Panzerija rekao je da je njegov klijent pristao sve reći nakon što je postigao dogovor s tužiteljima. Bivši član Europskog parlamenta jedan je od četvorice osumnjičenika koji se nalaze u pritvoru u Belgiji. 

Katar i Maroko

Sumnjiči ih se za primanje mita od Katara i Maroka u zamjenu za utjecaj u parlamentu u Bruxellesu. Katar je oštro negirao optužbe da je darovima i novcem pokušao steći utjecaj, dok je Maroko također snažno odbacio optužbe da je tražio utjecaj na pitanja kao što su prava na ribolov i sporni status Zapadne Sahare.

Četiri osumnjičenika optužena su prošli mjesec nakon što je policija zaplijenila oko 1.5 milijuna eura u gotovini tijekom niza racija po stanovima, kućama i hotelima. Policija je objavila slike skrivenih novčanica od 200 €, 50 €, 20 € i 10 €, uključujući i kovčeg pronađen u hotelu koji je bio natrpan gotovinom.

Priznao sve

Tužitelji kažu da je Panzeri pristao na nagodbu o priznanju krivnje prema zakonu o doušnicima koji se prije samo jednom koristio u Belgiji. Njegov odvjetnik Marc Uyttendaele rekao je da je Panzeri priznao "kaznenu odgovornost". 

"Važno je znati da je to čovjek koji je uništen te da mu nije preostalo mnogo od života." Među ostalim osumnjičenima su grčka zastupnica u Europskom parlamentu, Eva Kaili, kojoj je oduzeta uloga potpredsjednice Parlamenta, njen partner Francesco Giorgi i lobist Niccolò Figà-Talamanca.

Nakon što je Panzeri, inače 67-godišnjak, napustio Parlament, postao je šef lobističke skupine pod nazivom Borba protiv nekažnjivosti. Figà-Talamanca radio je u istoj zgradi u Bruxellesu za zasebnu nevladinu organizaciju. Prema izjavi belgijskog saveznog tužitelja, bivša europarlamentarka pristala je na nagodbu o priznanju krivnje prema zakonu napravljenom po uzoru na talijansku odredbu za članove mafije koji postaju svjedoci pokajnici.

Pomirio se s godinu dana zatvora, obavezao se otkriti sve detalje

Glasnogovornik je rekao da se Panzeri pomirio s godinu dana zatvora umjesto s "mnogo težom zatvorskom kaznom", kao i novčanom kaznom i oduzimanjem imovine od milijun eura. Zauzvrat bi se od njega tražilo da navede pojedinosti o tome kako je mreža funkcionirala, kakvi su bili financijski aranžmani s dotičnim zemljama i "umiješanost poznatih i nepoznatih osoba u istragu, uključujući identitet osoba za koje priznaje da su ga podmitile" .

Sporazum o priznanju krivnje objavljen je dan nakon što je talijanski sud pristao izručiti kćer bivšeg eurozastupnika, Silviu Panzeri (38), zbog sumnje da je umiješana u skandal.

Isti sud u sjevernom gradu Brescii prošlog je mjeseca presudio da Panzerijeva supruga, Maria Colleoni, također može biti izručena, ali će najviši talijanski žalbeni sud donijeti konačnu odluku o njihovom slučaju. Dvije su žene trenutno u kućnom pritvoru i negiraju optužbe za korupciju i pranje novca.

Očekuje se još otkrića u aferi

Grčka zastupnica u Europskom parlamentu Eva Kaili, koja također niječe upletenost u slučaj, osumnjičena je zajedno s ostalima za primanje mita od Katara u zamjenu za utjecaj na kreiranje politike EU.

Njezin partner Francesco Giorgi navodno je prošlog mjeseca priznao svoju ulogu u aferi. Međutim, pozivanje na "nepoznate" osobe unutar istrage sugerira da će se pojaviti još otkrića.

Tužitelji su već zatražili ukidanje imuniteta još dvojici europarlamentaraca lijevog centra, Belgijcu Marcu Tarabelli i Talijanu Andrei Cozzolinu. Odvjetnici obojice zastupnika u Europskom parlamentu zanijekali su da su igrali bilo kakvu ulogu u skandalu, no zahtjev razmatra parlamentarni odbor za pravna pitanja.

Pročitajte više