Vojni analitičar: Moguća je eskalacija. Ovaj potez značio bi 3. svjetski rat

Foto: EPA

ANALITIČARI Marinko Ogorec i Gordan Akrap komentirali su za HRT situaciju u Ukrajini.

"Mislim da je podrška Zapada i više nego konkretna. Sastanak vođa NATO zemalja je uvod za sastanak u Vilniusu. To je stvaranje određene platforme i definiranje stavova. Vjerujem da će to biti vrlo konkretno, jer je ovo ipak operativni sastanak", rekao je Marinko Ogorec.

Gordan Akrap istaknuo je kako se jedino uspješnom ofenzivom može prisiliti Rusiju da sjedne za pregovarački stol.

"To je nužna opcija, koja jedina može dovesti do situacije da se Rusiju prisili da sjedne za pregovarački stol, ali ne s ovim iluzijama da se mora prihvatiti nezakonita aneksija četiri dijela ukrajinske pokrajine u ruski državni teritorij", rekao je. Ustvrdio je kako za dobru poziciju za pregovaračkim stolom Ukrajina mora osloboditi barem ona područja koja su okupirana nakon 2022.

"Prema tome, bez pobjede na terenu i bez snažnih aktivnosti oslobađanja u najmanju ruku područja koja su okupirana nakon ruske agresije, teško je očekivati da će Rusija sjesti za stol da razgovara ozbiljno o mirovnim uvjetima i procesima", dodao je.

Do kada može trajati ukrajinska ofenziva?

Akrap je rekao kako Ukrajinci nisu pokrenuli niti 10% svojih udarnih postrojbi. "Rusi su angažirali 60-70% svojih najelitnijih postrojbi kako bi pokušali spriječiti proboj Ukrajinaca prema Melitopolju ili Mariupolju", kazao je. Ogorec je ustvrdio kako je ovo najvažnija bitka cijelog rata, ali da će pravi odnos snaga biti vidljiv tek nakon nekoliko mjeseci.

"Prije svega ovu operaciju treba gledati sa strateškog aspekta. S tog aspekta možemo reći da se, po svemu sudeći, radi o ključnoj bitki cijelog ukrajinskog rata. Kada se ona završi, pitanje će biti kakav će biti odnos snaga i razvoj događaja. Ne očekujem da će završetkom ove ofenzive završiti rat, ali rezultati ove bitke će u velikoj mjeri opredijeliti ratne napore. Nisam siguran da bi ofenziva mogla trajati mjesecima. Troše se ljudi i materijali", rekao je.

Mogućnost eskalacije, za koga radi vrijeme?

Ogorec je ustvrdio kako vrijeme radi za obje strane, ali na drugačiji način.

"Vrijeme radi i za jedne i za druge. Ukrajinci će dobivati sve bolje i sve kvalitetnije oružje, onda u tom segmentu vrijeme radi za njih. Što se Rusije tiče, kako Ukrajina napreduje i gubi svoje potencijale, tako oni očekuju da će se Zapad zamoriti od pomaganja Ukrajini", rekao je.

Kada se radi o zapadnim zrakoplovima, Ogorec je skeptičan prema njihovoj trenutnoj upotrebljivosti te je istaknuo mogućnost eskalacije. "Što se tiče samih zrakoplova, oni su samo alat u svemu ovome. Nisam siguran da bi taj alat Ukrajincima išta značio. Da bi vi osposobili posade zrakoplova, trebate godinu do dvije dana najmanje", rekao je. 

"Jedina opcija bi bila da ako bi Zapad sada dao zrakoplove Ukrajini, u njima bi morali sjediti zapadni piloti, a na aerodromima zapadno osoblje. To bi imalo sasvim drugačiju konotaciju", dodao je. Naglasio je kako postoje prilično agresivni tonovi u Poljskoj i nekim baltičkim zemljama koji pozivaju na direktno uključenje zapadnih vojnih formacija.

"U svakom sukobu uvijek postoji mogućnost eskalacije. Vidimo čudne, čak i opasne tonove iz Poljske i nekih pribaltičkih zemalja gdje se traži da se aktiviraju njihovi vojni efektivi u ukrajinskom ratu. Ako bi se poljske i pribaltičke snage vojno uključile, to bi značilo početak 3. svjetskog rata", nastavio je.

Rat Rusije i NATO-a

Akrap je istaknuo kako ne vjeruje u direktni sukob NATO-a i Rusije. 

"Zna se koja je točka za prelazak praga strpljivosti i tolerancije NATO saveza. Ona je definirana člankom 4 i člankom 5 povelje NATO saveza. Sumnjam da će uopće doći do te situacije, jer rat s NATO savezom Rusija ne može dobiti. Ova vježba Air Defender 23, praktički najveća vježba zračnih snaga u povijesti Europe, pokazuje Rusiji ne samo obrambene nego i napadačke mogućnosti", otkrio je.

Pročitajte više