Vojni helikopteri tijekom vikenda prevezli 17 pacijenata

Foto: M. Karačić/Hrvatsko ratno zrakoplovstvo/MORH

TIJEKOM vikenda, od petka 10. kolovoza do danas 13. kolovoza 2018., helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prevezeno je 17 pacijenata čije su zdravstvene indikacije zahtijevale hitan zračni medicinski prijevoz, javili su iz MORH-a.

Posade 91. zrakoplovne baze stacionirane u Zračnoj luci Rijeka na otoku Krku prevezle su osam pacijenata i tri pratitelja s otoka Raba, te četiri pacijenta i jednog pratitelja s otoka Lošinja. Svi pacijenti su prevezeni do helidroma Delta u Rijeci.

Posade 93. zrakoplovne baze stacionirane u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama prevezle su ukupno pet pacijenata i jednog pratitelja s otoka Šolte, Korčule, Hvara i Visa. Svi pacijenti prevezeni su na helidrom KBC-a Split na Firulama.

Temeljem Sporazuma o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza u Republici Hrvatskoj, sklopljenog između Ministarstva obrane i Ministarstva zdravstva, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo za potrebe hitnog zračnog medicinskog prijevoza stacionira s po jednim helikopterom u 24-satnom dežurstvu u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama (Split) te u Zračnoj luci Rijeka na otoku Krku. Na otoku Krku Oružane snage RH osiguravaju i vojni medicinski tim za pratnju i obradu pacijenata tijekom leta, dok medicinsko osoblje na lokaciju u Divuljama osigurava Ministarstvo zdravstva.

Od 1. siječnja 2018. do danas posade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prevezle su 530 pacijenata i 179 osoba u pratnji za što je utrošeno 516 sati leta.

Pročitajte više