Vojvodina: I dalje problemi s udžbenicima za manjine

VOJVOŽANSKI tajnik za obrazovanje Zoltan Bunjik ocijenio je da je "neshvatljiva zabrana" uvoza udžbenika iz inozemstva teško pogodila sve škole na manjinskim jezicima i djelomično onemogućila stručnu nastavu u srednjim školama na jezicima manjina, prenosi u ponedjeljak "Građanski list".

"Posebno je pogođena nastava u prvom razredu škola na hrvatskom jeziku jer je zabranjen čak i uvoz početnica", izjavio je Bunjik, i dodao da je srbijansko ministarstvo prosvjete zabranu uvelo iako je u pitanju uobičajena praksa nabave i osiguravanja udžbenika za sve one učenike i škole za koje je nemoguće ili je potpuno neisplativo tiskati ih u Srbiji.

Tajnik za obrazovanje ističe, kako piše "Građanski list", da ne postoji alternativa za udžbenike iz inozemstva, pa će mnoge škole ostati bez tog nastavnog sredstva iako je nastava već počela.

Hrvatsko nacionalno vijeće u SCG razdijelilo je, međutim, udžbenike iz Hrvatske učenicima i školama u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku i one se koriste.

"Školska godina je počela i mi nismo mogli dopustiti da djeca i škole ispaštaju zbog inertnosti administracije srbijanskog Ministarstva prosvjete, koje još uvijek nije izdalo formalnu suglasnost za njihovu upotrebu", izjavio je prošloga tjedna za HINU predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća u SCG Lazo Vojnić Hajduk.

Iako je Hrvatsko nacionalno vijeće, s ostalim vijećima nacionalnih manjina, u lipnju uputilo zahtjeve za korištenje udžbenika iz njihovih matičnih zemalja Ministarstvu prosvjete Republike Srbije još uvijek nije na adekvatan način odgovorilo, naveo je Vojnić Hajduk.

On je dodao da prijašnjih godina nije bilo takvih problema.

Udžbenici za sva tri razreda osnovne škole osigurao je Grad Zagreb na zamolbu HNV-a, koji nije u mogućnosti samostalno objavljivati školsku literaturu.

(Hina) xjsta ybr

Pročitajte više