Vraćena obnovljena violina zagrebačkom Dijecezanskom muzeju

PRIGODNOM svečanošću u sakristiji zagrebačke prvostolnice Dijecezanskom (Metropolijskom) muzeju zagrebačke nadbiskupije vraćena je obnovljena vrlo vrijedna violina koja potječe s početka 18. stoljeća iz radionice glasovita graditelja glazbala Petra Guarneria iz Cremone, izvijestio je danas Ured zagrebačkog nadbiskupa za odnose s javnošću.

Ravnatelju Muzeja Jurju Kolariću violinu je predao Zlatko Stahuljak, vrstan poznavatelj gudačkih glazbala, koji je ove godine na temelju projekta zagrebačkoga Ureda za kulturu obavio popis i procjenu gudačkih majstorskih instrumenata u Metropolijskom muzeju.

Violinu je restaurirao Slavko Domitrović koji ju je i otkrio zajedno sa Zlatkom Stahuljakom.

Zvučnu vrijednost toga vrhunskog glazbala prikazao je poznati hrvatski violinist Zagrebačkog kvarteta Goran Končar i izrazio oduševljenje njezinim zvukom. Upravo će s tom violinom nastupiti i u prigodi otkrivanja spomen-ploče koja će biti postavljena u prosincu u čast 150. obljetnice uzdignuća Zagrebačke biskupije u rang nadbiskupije.

Kolarić je zahvalio Stahuljaku na zauzetosti za vrijednu violinu i restauratoru te gradskom Uredu za kulturu koji je i financijski uz Zagrebačku nadbiskupiju pomogao njezinu obnovu.

Velik prinos ostvarenju projekta obnove Guarnerijeve violine iz Dijecezanskog muzeja dala je tajnica Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije sestra Lina Plukavec.

Pročitajte više