Vrbani: Nekoliko je pretpostavki o onečišćenju vode u internim vodovodnim mrežama

NAKON što je Index vezano za aferu s onečišćenom vodom u zagrebačkim Vrbanima objavio dokumente koji su nastali 15. odnosno 24. rujna, a iz kojih je vidljivo da je voda zagađena još u vodovodnoj mreži za čiju je izgradnju i ispravnost nadležan Grad Zagreb, za komentar spomenutog izvješća zamolili smo pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Davora Jelavića.

Sporno izvješće o ispitivanju, nakon kojega je utvrđeno da voda uzeta na više lokacija nije sukladna uvjetima koji su propisani Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće iz 2004. godine u Palinovečkoj 19D, potpisala je, podsjećamo, dr. med. Nada Brkljačić, načelnica Odjela sanitarne inspekcije pri zagrebačkom Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje.

Ona je potpisala rezultate ispitivanja uzoraka uzetih iz vodomjernog okna (šahta) na dijelu cijevi prije vodomjera smještenog ispred ulaza vode u zgradu, iz čega proizlazi da je voda zagađena još u vodovodnoj mreži za čiju je izgradnju i ispravnost nadležan Grad.

> Izvješće o ispitivanju vode -  voda se zagađuje još u gradskoj vodovodnoj mreži?

Zamoljen za komentar gore spomenutog dokumenta, Jelavić nas je uputio na pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Zvonimira Šostara.

Šostarova tajnica pak kazala je kako se pročelnik nalazi na sastanku te nas je uputila na Josipa Krajinu iz Službe za odnose s javnošću zagrebačkog gradskog poglavarstva, gdje su tražili da im naš upit o rezultatima izvješća dostavimo pismenim putem. Obećano nam je da će odgovor na upit biti poslan čim nadležni u Poglavarstvu odgovore na njega, što se nakon nekoliko dana i dogodilo.

Odgovor je pripremila Služba za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba, a u njemu, između ostalog, stoji objašnjenje kako ovlašteni djelatnici Odjela za ispitivanje voda, na zahtjev Sanitarne inspekcije ili na poziv stranaka, uzimaju uzorke na ispitivanje po pravilima struke i u skladu s akreditiranom standardnom procedurom (HRN ISO 5667 - 5; Kakvoća vode - uzorkovanje - 5.dio), koja u pravilu predviđa uzimanje uzorka nakon višeminutnog ispiranja, katkad i nakon ispiranja i do 30 minuta. Ipak, norma predviđa da se u cilju istraživanja mogućeg utjecaja cjevovoda na kvalitetu vode može uzorkovati i početni mlaz.

U skladu s dosadašnjom praksom istraživanja mogućeg utjecaja cijevne armature na kvalitetu vode kao lokacije i uzroka pojavnosti zagađenja i u cilju međusobne usporedivosti rezultata ispitivanja prema Postupniku uzimanja uzoraka vode Kriznog stožera za rješavanje problema kontaminirane vode, 15. rujna uzorkovani su i ispitani na prisutnost mineralnih ulja prvi mlaz (rezultat 660 mikrograma u litri) te drugi mlaz nakon istjecanja vode tijekom dvije minute srednjim mlazom (rezultat 57 mikrograma u litri).

Kako nadalje piše u odgovoru, pri obradi, odnosno analiziranju uzoraka uvijek se primjenjuju akreditirani standardni postupci koji su proizašli iz pravila struke (za mineralna ulja DIN 38 409:1981 / H 18 / IR-metodom, odnosno prema potrebi, za spojeve iz grupe BTEX primjenjuje se norma HRN-ISO 11423 - 2: 1997 - metoda GC-MS).

Vezano za lokaciju Palinovečka 19D uzeti su uzorci 3. listopada 2007. na vodomjernom oknu nakon 15-minutnog i 30-minutnog istjecanja, koji su u završnoj fazi obrade.

Sva dosadašnja provedena sustavna ispitivanja vode iz javne vodooprskrbne mreže na području Vrbana pokazuju da su količine mineralnih ulja ispod dozvoljenih 10 mikrograma u litri.

"Objašnjenje nepravilne pojavnosti viših količina mineralnih ulja u internim vodovodnim mrežama za sada ima nekoliko pretpostavki koje traže i odgovarajuće dokaze i što će biti, nadamo se, riješeno u najskorije vrijeme", stoji također u odgovoru, u kojemu se ne spominje o kakvim je pretpostavkama riječ.

Pročitajte više