Vrhovni sud Crne Gore lagao da je gotova istraga o zarobljeničkom logoru Morinj

PREDSJEDNICA Vrhovnog suda Crne gore Vesna Medenica, krivo je informirala crnogorsku javnost u središnjoj informativnoj emisije Televizije Crne Gore, kazavši kako su završeni istražni postupci u vezi slučaja Morinj, te da je spis u cijelosti predan pravosudnim organima u toj zemlji.

Takvu izjavu demantirao je Županijski sud u Dubrovniku, gdje se i dalje vodi postupak za Morinj, a da je uistinu tako dokazuje i činjenica kako je zakazano još jedno ispitno ročište s novom grupom bivših ratnih zarobljenika za 3. srpnja, pišu Vijesti iz Podgorice.

U Morinju 350 zarobljenika

Podsjetimo, u logoru Morinj u Crnoj Gori bilo je organizirano mučenje zarobljenika 1991. i 1992. godine, a od 350 zarobljenika gotovo svi su bili s dubrovačkog područja. Prema izvještajima DORH-a u logorima Morinj i Bileća gdje su većinom završavali zarobljenici nakon agresije na krajnji jug Hrvatske ubijeno je najmanje osam zarobljenika.

Život u logoru bio je izuzetno težak, a mnogi preživjeli od kojih je najmlađi imao svega 15 godine, govorili su od svakodnevnim mučenjima. Svaki put kad bi osumnjičenici ušli u logoraške barake morali su klečati s rukama iznad glave okrenuti prema zidu, a zločinci su ih udarali po glavi i tijelu. Zarobljenike su noću učestalo izvodili iz baraka kako bi ih tukli i zatvarali u metalne kontejnere. Naređivali su zarobljenicima da se međusobno tuku i mučili ih tako što su im sjedili na leđima dok bi ih tjerali da pužu na sve četiri, a kad bi zarobljenici tražili liječničku pomoć bila bi im uskraćena.

Nisu mogli prihvatiti svjedočenja stara petnaest godina

Prema ranijem dogovoru hrvatskih i crnogorskih pravosudnih tijela o slučaju Morinj trebala bi biti ispitana 74 svjedoka. Prošle godine u ožujku u Državno tužiteljstvo Crne Gore dobilo je je podatke od  Državnog odvjetništva RH (DORH) na temelju kojih je odlučilo provesti istragu o događanjima u Morinju.

Kako podsjećaju Vijesti, unatoč kompletnoj dokumentaciji DORH-a o slučaju Morinj predsjednica Vesna Medenica ih je odbila, jer kako je rekla, "ne može prihvatiti izjave svjedoka stare 15 godina koje su dali pred hrvatskim pravosuđem". Stoga je potpisanim dogovorom između čelnika DORH-a Mladena Bajića i Vesne Medenice, čelnice Vrhovnog suda u Crnoj Gori, omogućeno dodatno ispitivanje svjedoka koja se provode u Dubrovniku ispred hrvatskih i crnogorskih sudaca. Postupak tako vodi dubrovačka sutkinja Marija Donatović i suci iz Podgorice Radomir Ivanović i Lidija Vukčević.

I.Ć.

Pročitajte više