Vrhovni sud odbacio žalbe osmorice optuženika u "slučaju Lora" i potvrdio osuđujuću presudu

ŽALBE osmorice optuženika u "slučaju Lora" te državnog odvjetnika na zagrebačkom su Vrhovnom sudu u ponedjeljak odbačene kao neosnovane te je potvrđena presuda Županijskog suda u Splitu, a prema kojoj su osmorica bivših vojnih policajaca proglašena krivima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tomislav Duić, Tonči Vrkić, Miljenko Bajić, Josip Bikić, Davor Banić, Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić proglašeni su krivima te su im izrečene kazne na šest do osam godina zatvora.

Tomislavu Duiću i Tončiju Vrkiću izrečena je tako kazna u trajanju po osam godina, Davoru Baniću u trajanju sedam godina, a Miljenku Bajiću, Josipu Bikiću, Emiliu Bunguru, Anti Gudiću i Anđelku Botiću u trajanju po šest godina.

Podsjećamo, 6. veljače, odnosno jedanaest mjeseci nakon što su im na splitskom Županijskom sudu dosuđene zatvorske kazne zbog počinjenja zločina protiv civila zatočenih 1992. godine u vojnoj bazi Lora, slučajevi pripadnika Vojne policije okrivljenih za spomenute zločine našli su se na razmatranju pred sucima Vrhovnog suda RH.

Na suđenju za Loru, koje se pred Županijskim sudom u Splitu vodilo u ponovljenom višemjesečnom postupku, kada su osmorica pripadnika Vojne policije osuđeni na zatvorske kazne od 6-8 godina, presude su bile donesene i za četvoricu optuženika koji su u bijegu, dok su ostala četvorica bivših vojnih policajaca osuđeni na sedam odnosno šest godina zatvora.

Odvjetnici okrivljenika za svoje branjenike su tražili oslobađajuće presude, a nakon presude podnijeli su žalbe koje je Vrhovni sud u ponedjeljak odbacio kao neosnovane.

B.S.
Foto:Arhiva

Pročitajte više