Vrhovni sud u četvrtak o izručenju Ivice Rajića Haškom sudu

SJEDNICA petoročlanog sudskog vijeća na kojoj će se odlučivati o Rajićevoj žalbi otvorena je za javnost i najavljena na Internet stranici Vrhovnog suda.

Potvrdi li Vrhovni sud odluku zagrebačkog Županijskog suda više neće biti zakonskih prepreka za Rajićevo izručenje Haagu. Izručenje bi eventualno mogla zaustaviti samo ministrica pravosuđa i to zbog bolesti optuženika ili "drugog naročito opravdanog razloga".

Rajić ima pravo podnijeti ustavnu tužbu protiv odluke Vrhovnog suda, no ona ne odgađa izručenje.

Rajićev odvjetnik Željko Olujić podnio je žalbu tvrdeći da Županijski sud nije u dovoljnoj mjeri utvrdio osnovanu sumnju da je njegov branjenik počinio kazneno djelo za koje ga terete u Haagu, ali i zbog niza postupovnih grešaka.

Zagrebački Županijski sud je 30. travnja odobrio Rajićevo izručenje Haškom sudu, a on je na ročištu održanom dan prije porekao krivnju i usprotivio se izručenju.

Odlukom Županijskog suda, koju Rajić osporava, utvrđeno je da je on osoba čije izručenje traži Haški sud i da je optužen za zločine koje je taj sud nadležan procesuirati, što je po Ustavnom zakonu o suradnji s Haškim sudom dovoljno za izručenje optuženog.

Rajića ICTY tereti da je kao zapovjednik druge operativne skupine HVO-a iz Kiseljaka, po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti, odgovoran za ubojstvo najmanje 16 bošnjačkih civila u srednjebosanskom selu Stupni Dol, u listopadu 1993.

Pročitajte više