Vrhovnik: Knjiga dionica Lenca doista ne postoji

BIVŠI direktor i dioničar brodogradilišta Viktor Lenac Damir Vrhovnik oglasio se danas priopćenjem u kojem navodi da "knjiga dionica tog poduzeća doista ne postoji" te da se "u Hrvatskoj od 1999. svi podaci o vlasništvu nad dionicama dioničkih društava vode u nematerijaliziranom obliku u elektronskom zapisu u depozitoriju Središnje depozitarne agencije u Zagrebu.

Dodaje da je "knjiga dionica u brodogadilištu vođena samo prve godine od osnivanja trgovačkog društva (1993.), a nakon toga, do 1999., vođenje je povjereno Consult Investu iz Zagreba koji je knjigu dionica vodio u elektronskom obliku."

Vrhovnika su, kako navodi, na priopćenje potaknuli napisi u medijima u kojima su se, smatra, pojavile "ponekad i zlonamjerne interpretacije njegova iskaza pred Istražnim saborskim povjerenstvom o kostrenskom brodogradilištu."

Ističe da je "detaljan uvid u knjigu dionica i isprave na osnovi kojih su napravljene promjene vlasništva te uvid u promjene vlasništva imao Državni ured za reviziju koji je ispitivao zakonitost pretvorbe i privatizacije". Izvješće su zaključili u studenome 2003., a iz njega je vidljivo da su privatizacija i pretvorba zakonito provedene, stoji u priopćenju.

Vrhovnik naglašava da iz brodogradilišta nije iznio ni jedan originalni dokument, niti ih je uništio, te da je kada je odlazio postojala sva dokumentacija koja se morala čuvati.

U opširnom priopćenju opisuje kako je, zajedno s partnerom, nakon kupnje od američke tvrtke Inter Holdfin Finance Ltd., postao vlasnik riječkog poduzeća I.H.F. d.o.o. koje je posjedovalo dionice brodogradilišta. Navodi da je "kao pretežiti vlasnik suprugu postavio za direktoricu te tvrtke" te da "ni ona, ni bilo tko od njihove rodbine nije bio vlasnik Lenčevih dionica."

Odbacio je tvrdnje da je brodogradilište imalo više "offshore" poduzeća kojima "nema traga", odnosno da je imalo samo jednu - Viktor Overseas koja je, tvrdi bila porezni obveznik u Hrvatskoj.

Vrhovnik i dalje smatra da je odluka Vlade o stečaju brodogradilišta bila motivirana političkim razlozima. Kao argument za to navodi jučerašnju izjavu bivšeg ministra gospodarstva Ljube Jurčića da stečaja ne bi bilo da je na izborima pobjedila koalicija.

Dodaje da sa stranačkim kolegama Slavkom Linićem i Ljubom Jurčićem ne želi polemizirati u medijima te da osobno kao osnivač SDP-a, nikada nije tražio privilegije, ministarski ili zastupnički položaj.

Pročitajte više