Vujić: Poštivanje različitosti smanjuje mogućnost instrumentalizacije kulture

Ministar kulture Antun Vujić za današnjeg je otvorenja konferencije ministara kulture Vijeća Europe u Opatiji izjavio da je podizanje opće razine kulture i poštivanje različitosti smanjuje mogućnost instrumentalizacije, odnosno pritisaka na kulturu u korist sukoba te samih sukoba.

U radu opatijskog skupa "Interkulturni dijalog i sprječavanje sukoba" sudjeluju 32 ministra kulture iz 48 europskih država. Osim promatrača iz ministarstava kultura izvaneuropskih država kao gosti sudjeluju, među inima, predstavnici Lige arapskih država i UNESCO-a.

Ministar Vujić je također kazao da se mora pronaći način razlikovanja kulturnih proizvoda koji unaprjeđuju, od onih koji dehumaniziraju ili unazađuju društvo. Jedina mogućnost za to se nalazi unutar političkih rješenja, ocijenio je Vujić.

Govoreći o njegovanju različitosti u kulturi i društvu, podsjetio je na primjer Hrvatske, navevši kako u Hrvatskom saboru predstavnici nacionalnih manjina imaju svoje zastupnike, a oni se nalaze i u sastavu parlamentarnih političkih stranaka.

Ministar Vujić je naglasio da je važno uspostaviti politička i zakonodavna rješenja koja bi osiguravala različitost. U tome je vrlo bitna uloga medija, jer oni stvaraju parlamentarnu sliku stvarnosti, dodao je Vujić.

Zamjenica glavnog tajnika Vijeća Europe Maud de Boer-Buquicchi istaknula je da se europski identitet temelji na različitosti, ocijenivši da je to bogatstvo i prednost. Kazala je da su gradovi koji su u povijesti bili tolerantni i otvoreni za različitosti uvijek postajali najinovativniji i najproduktivniji, a to je, navela je, pridonosilo društvenom te kulturnom razvoju. Rekavši da pokušaji uspostave monokulturnog društva nikada nisu uspjeli, zatražila je od okupljenih ministara da prihvate odgovornost u poticanju interkulturalnosti.

Cilj konferencije je donošenje deklaracije o ulozi i odgovornosti ministara kulture u izgradnji interkulturnog društva utemeljena na dijalogu i različitosti, kako bi se spriječili nasilni sukobi i osiguralo pomirenje nakon tih sukoba.

Konferencija završava u srijedu.

(Hina) dsil vkn

Pročitajte više