Vuk Drašković: Za Mesićevu odluku nema razloga

Za prekid priprema posjeta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Beogradu zbog skupa na Ravnoj gori nema razloga, jer povijesne činjenice ne mogu biti prepreka najboljim odnosima SCG s Hrvatskom ili bilo kojom drugom državom, te se tome nema što dodati, izjavio je u četvrtak ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković.

Gostujući u emisiji "Kažiprst" beogradskog Radija B92, Draković je kazao da mu je žao što je Mesić prekinuo pripreme za posjet Beogradu, ali da tome "ne pridaje posebno značenje", jer takva odluka "ne može i ne smije biti ozbiljna ako se tome ozbiljno priđe".

Drašković je ponovio da je još Adolf Hitler "znao tko su mu protivnici na tadašnjem jugoslavenskom ratištu", jer je, kako je rekao, "od 1941. do 1943. godine ista tjeralica bila raspisana za Dragoljubom Dražom Mihailovićem i Josipom Brozom Titom".

"Pravo je svakoga da činjenice tumači kako hoće, a mi smo za to da se povijest ostavi po strani i da se okrenemo budućnosti", poručio je Drašković, dodajući da je pokret kojega je za Drugog svjetskog rata predvodio Mihailović bio antifašistički, što "nije falsifikat, već tvrda povijesna činjenica".

"Veliki broj ljudi u Srbiji slavi oslobođenje Vukovara, ja sam to otpočetka doživio drukčije i odmah sam kazao da je to Hirošima bezumlja i jedne i druge strane i da svi moramo skinuti kape i šutjeti", kazao je Drašković, te objašnjavajući da se iste činjenice mogu tumačiti na različite načine, dodao: "Za Carlu del Ponte 'Oluja' je zločinački pothvat, a za hrvatsko vodstvo to je veličanstvena akcija".

Drašković je, komentirajući najavu hrvatskog premijera Ive Sanadera da bi Hrvatska zbog četničkog okupljanja na Ravnoj gori mogla ponovo uvesti vize za građane SCG, kazao da se "nada da do toga neće doći, jer je prvi od uvjeta za zemlje koje žele u Europsku uniju suradnja sa zemljama u regiji".

"S obzirom na to da su nam ambicije iste, da želimo u Europu, siguran sam da će naši odnosi napredovati i dalje", zaključio je Drašković.

(Hina) xttag ybr

Pročitajte više