vukovar - optužnica protiv kadijevića i ostalih iz vrha ´jna´

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru podiglo je optužnicu protiv deset osoba iz samog vrha zapovjedništva bivše ´JNA´, na čelu s Veljkom Kadijevićem, i civilnih vlasti bivše ´Republike Srpske Krajine´ zbog kažnjivih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, počinjenih u vrijeme srpske agresije i okupacije Vukovara.

O pojedinostima optužnice hrvatska će javnost biti izviješćena na konferenciji za novinare, koju je za ponedjeljak sazvao županijski državni odvjetnik Vukovarsko-srijemske županije Božidar Piljić.

U izjavi za Hinu državni odvjetnik Piljić rekao je da se na popisu optuženih osoba, koje se tereti za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, ratnim zarobljenicima, ranjenicima i bolesnicima te za uništavanje kulturnih i povijesnih spomenika, nalaze vojni časnici bivše ´JNA´ Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Zvonko Jurjević, Božidar Stevanović, Života Panić, Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić, te Vojislav Šešelj i Goran Hadžić.

Piljić je rekao da su se na optužnici, za koju su podaci o optuženima prikupljani nekoliko godina, nalazili i predsjednik Skupštine općine Vukovar 1991. Slavko Dokmanović, koji se prije nekoliko godina objesio u haškom pritvoru, te u Srbiji ubijeni Željko Ražnjatović Arkan.

Optužnica je napisana na 80-ak stranica i sadrži tragične događaje od početka agresije na Vukovar do odvođenja hrvatskih branitelja i civila i ostalih nesrba u koncentracijske logore.

Procjenjuje se da je u srpskoj agresiji na Vukovar živote izgubilo nekoliko tisuća branitelja i civila, prognano je 22.000 Vukovaraca, a kroz srpske logore prošlo je oko 8000 zatočenika.

Pročitajte više