Vukovar: Suđenje osmorici optuženika za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

SASLUŠAVANJEM novih svjedoka na Županijskom sudu u Vukovaru danas je nastavljena glavna rasprava u suđenju osmorici Srba optuženih da su od 1. kolovoza do 13. rujna 1991. kao pripadnici "milicije" tzv. SAO krajine i "teritorijalne obrane Borova" u Borovu nedaleko od Vukovara počinili kažnjiva djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Od osmorice optuženika trojica nisu dostupna, jer su u bijegu. Jovan Ćurčić, Miloš Držaić, Mladen Maksimović, Dragan (Bogdanov) Savić, Duško Mišić, Željko Savić, Dragan (Čedin) Savić i Jovica Vučenović otptuženi su da su zatvarali zarobljenike u podrumske prostorije "stanice milicije Borovo" koja se nalazila u privatnoj kući u vlasništvu prognanog mještanina Pavla Čikanovića te u Vatrogasni dom u Borovu gdje su ih mučili, ozljeđivali, protuzakonito pritvarali, te s njima nečovječno postupali.

U današnjoj glavnoj raspravi svjedok Karlo Povazsony je izjavio da je čuo kako su u mjesnoj zajednici u Borovu zatvarani ljudi, ali mu, kako je rekao, nije poznato jesu li odatle zatvorenici odvođeni i kamo. Svjedok je rekao da prvooptuženoga Ćurčića poznaje kao ozbiljna čovjeka za kojega nije čuo ništa loše.

Svjedok Željko Pejaković zaposlio se u kolovozu 1991. u "miliciji tzv. SAO Krajine" i, kako je rekao, u to vrijeme jedini školovani policajci u Borovu bili su optuženi Ćurčić i Držaić. Zvali smo se "milicija", ali nismo imali ni službenu iskaznicu ni plaću", rekao je Pejaković i dodao kako je podrum u "stanici milicije" bio predviđen da se u nj dovode osobe koje remete javni red i mir. "I za to je bio namijenjen, a za što je bio upotrebljavan ne znam", rekao je svjedok.

Svjedok Veljko Sentivanac je rekao da je u rujnu 1991. sa šestoptuženim Savićem otišao u Sombor gdje je bio mjesec dana.

Željko Štefančić, kojemu su u Borovu ubijene majka i nećakinja, rekao su kako je jedne večeri u njegovoj kuću pucano u nj te je bio ranjen, no da nije vidio tko je u kuću upao i koliko ih je bilo. Zatim su u drugu sobu odvukli majku i nećakinju koje su ubili, rekao je.

Pročitajte više