WASHINGTON ISTRAŽUJE NESTANAK EKSPLOZIVA U IRAKU

Sjedinjene su Države pokrenule istragu o nestanku blizu 400 tona konvencionalnog eksploziva u Iraku, priopćio je u ponedjeljak State Department naglasivši da je to tek manja količina prema onoj uništenoj i spremljenoj na sigurno.

Pentagon je zatražio od multinacionalnih snaga i američkih inspektora za iračko naoružanje da "ispitaju tu aferu i moguće okolnosti nestanka", rekao je glasnogovornik State Departmenta Adam Ereli.

Istraga je pokrenuta nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču u ponedjeljak službeno američkoj vladi potvrdila taj nestanak, dodao je glasnogovornik.

On je precizirao da nedostaje 350 tona eksploziva.

Mjesto s kojeg je eksploziv nestao nalazi se 50 km južno od Bagdada, zove se al-Qaaqa i to je "ogroman kompleks" od 32 bunkera i 87 drugih objekata, rekao je Ereli.

"Sredinom rujna 2004. snage koalicije su očistile ukupno 10.033 skrovišta oružja u Iraku i uništile ukupno 243.000 tona streljiva. Dodatnih 162.889 tona streljiva je na sigurnom mjestu gdje čeka da bude uništeno, rekao je Ereli.

(Hina) xtm ydv

Pročitajte više