KORONAVIRUS

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala na bolju zaštitu zdravstvenih radnika

Ilustracija: EPA

ZDRAVSTVENI radnici, koji se nalaze na prvoj liniji u borbi protiv pandemije covida-19, plaćaju za to visoku cijenu svojim zdravljem, upozorila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), predstavljajući plan koji bi trebao pomoći njihovoj boljoj zaštiti.

"Covid-19 izložio je zdravstvene radnike i njihove obitelji nezapamćenom riziku", podsjeća WHO, ističući da statistike, čak i ako nisu potpune, jasno pokazuju da su "stope zaraze među zdravstvenim radnicima daleko veće nego u ostatku populacije".

Zdravstveni radnici čine oko tri posto populacije u velikoj većini zemalja i manje od dva posto u najsiromašnijima. Podaci WHO-a pokazuju da se 14 posto slučajeva covida-19 odnosi upravo na njih. "U nekim zemljama taj udio doseže 35 posto", ističe se u priopćenju.

Međunarodno vijeće medicinskih sestara u srijedu je procijenilo na nekoliko tisuća broj umrlih medicinskih sestara i tehničara od njih ukupno 20 milijuna koliko ih predstavlja, čak i ako službena brojka za 44 zemlje iznosi 1097 do sredine kolovoza.

Rizici nisu samo fizički, bilo da je riječ o koronavirusu ili nasilju kojem su izloženi.

Stres od stalnog straha da će se razboljeti, dugo radno vrijeme, razdvojenost od bližnjih kako bi ih se zaštitilo od zaraze i ponekad odbacivanje i neprijateljstvo društva isto tako ostavljaju teške posljedice po njihovo zdravlje.

Četvrtina ih pati od depresije i napada anksioznosti, a trećina od nesanice

Po nedavnom istraživanju na koje se poziva WHO, četvrtina zdravstvenih radnika obuhvaćenih ispitivanjem kazala je da pati od depresije i napada anksioznosti, a trećina od nesanice.

Plan WHO-a u pet točaka predstavljen u četvrtak savjetuje da se uspostavi sinergija između strategija za sigurnost oboljelih i onih za sigurnost zdravstvenih radnika te razviju nacionalni programi za bolju zaštitu zdravstvenih radnika.

WHO inzistira također na zaštiti zdravstvenih radnika od nasilja na radnom mjestu i poboljšanju njihova psihološkog zdravlja.

Plan naglašava potrebu zaštite zdravstvenih radnika od fizičkih i bioloških opasnosti osiguranjem dovoljno zaštitne opreme i obuke da ju znaju koristiti.

"Ni jedna zemlja, bolnica ili klinika neće moći osigurati sigurnost svojih pacijenata dok njihovi zdravstveni radnici ne budu sigurni", istaknuo je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više