WHO pozvao na hitnu akciju kako bi se smanjio broj smrti djece

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u ponedjeljak na hitnu međunarodnu akciju kako bi se uklonile prijetnje okolišu zbog kojih godišnje umire pet milijuna djece, uglavnom u siromašnim zemljama svijeta. L

Jednostavne mjere kojima bi se poboljšalo stanje u okolišu u kojem djeca žive, uče i igraju se, mogle bi spriječiti akutne infekcije dišnog sustava, malariju i dijareju, bolesti od kojih umire najveći broj djece širom svijeta, priopćio je WHO.

"Najveće prijetnje dječjem zdravlju nalaze se na mjestima na kojima bi ona trebala biti najsigurnija - u domu, školi i zajednici", rekla je glavna tajnica WHO-a Gro Harlem Brundtland u izjavi objavljenoj povodom Svjetskog dana zdravlja, koji je ove godine posvećen osiguravanju zdravog okoliša za rast djece.

Agencija UN-a za zdravstvo procjenjuje da djeca mlađa od pet godina čine samo 10 posto svjetske populacije, ali i 40 posto globalnih bolesti.

Trećina tih bolesti mogla bi biti izazvana faktorima povezanima s onečišćenjem okoliša.

Najveći ubojica djece je zagađenje zraka u prostorijama u kojima djeca borave, a koje je izazvano upotrebom nečistih goriva u domaćinstvu. Onečišćeni zrak izaziva akutne infekcije dišnih putova od kojih godišnje umire dva milijuna djece.

Neodgovarajući pristup čistoj vodi i loše higijenske prilike često su uzrok dijareje od koje godišnje umire 1,3 milijuna djece. Malarija godišnje ubije milijun djece, uglavnom u subsaharskoj Africi.

Poboljšanja ventilacije i štednjaka na kruta goriva, osiguravanje boljih sanitarnih uvjeta i čuvanje pitke vode, te stavljanje mreža za komarce na prozore i vrata, samo su neke od jednostavnih i ne preskupih mjera koje savjetuje WHO kako bi se smanjio broj smrtnih slučajeva djece.

(Hina) dv dgk

Pročitajte više