WHO se iz opreza priprema za povratak SARS-a u Kini

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) iz opreza se priprema za povratak atipične upale pluća (SARS) u studenom, zbog nedovoljne sigurnosti medicinskih laboratorija u Kini.

Što god da je njegov uzročnik, virus bi se mogao vratiti na jesen, godinu dana pošto se prvi put pojavio na jugu Kine, izjavio je na konferenciji za tisak dr. Guenael Rodier, direktor odjela WHO-a za zarazne bolesti.

Bolest bi mogla ponovno izbiti putem dodira sa zaraženim divljim životinjama, napose u jugoistočnoj Aziji, ili doći iz laboratorija koji ispituju virus, kao što se dogodilo prošlog mjeseca u Singapuru, gdje je istraživač obolio od SARS-a.

Kod rukovanja virusom u laboratorijima u načelu se mora postupati prema pravilima tzv. treće razine biološke sigurnosti (BSL3), kazao je John MacKenzie, direktor laboratorijske službe u WHO-u, dodajući da možda "postoje laboratoriji, kao u Kini, gdje se ne primjenjuju pravila BSL3, što predstavlja prijetnju".

"Nemamo nikakvu, baš nikakvu, predodžbu o tome koliko laboratorija u Kini ima virus i to me jako zabrinjava", priznao je MacKenzie, napomenuvši da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo kako je virus prenesen sa životinje na čovjeka.

WHO želi da se divlje životinje koje se često prodaju u Aziji, poput cibetke (vrsta divlje mačke), a sumnja se da bi mogle prenositi virus, redovito podvrgavaju testovima za otkrivanje virusa SARS-a, izjavio je Pierre Formenty, stručnjak za bolesti koje se prenose sa životinje na čovjeka.

Pročitajte više